Investeringarna i elnätet ökar

Elnätsföretagen investerar löpande för att underhålla, reparera och vädersäkra elnätet. Men också för att kunna bygga ut elnätet och ansluta nya elproduktionsanläggningar, laddinfrastruktur och avhjälpa den kapacitetsbrist som råder på många håll i landet. Omkring 30 miljarder investeras årligen i svensk elnätsverksamhet.

Utan ett fungerande elnät skulle strömavbrott vara vanliga. Elnätsföretagen investerar därför i att underhålla, reparera och vädersäkra elnätet. Något som kräver mycket kapital eftersom investeringarna ska leva i många decennier framåt. Många elnät i Sverige byggdes på 1950- och 60-talen och dessutom ställs helt nya krav på elnäten idag. För att kunna stötta klimatomställning och elektrifiering kan så mycket som 1 000 miljarder kronor behöva investeras i elnätet kommande 2025 år. 

De ökade kostnaderna för investeringar och underhåll påverkar självklart kunden. Här kan du läsa mer om vad pengarna du betalar via elnätsavgiften används till.

Investeringar för en trygg elförsörjning

Sverige har många elnätsföretag - faktiskt över 170 stycken - spidda över landet men allt från nät som omfattar ett 50-tal kunder till de största företagen som har 100-tusentals kunder. 

En uppskattning av totala investeringar inom elnäten kan baseras på de prognoser elnätsföretagen har rapporterat till Energimarknadsinspektionen inför perioden 2024–2027. Där planeras det sammanlagt att göras investeringar för cirka 30 miljarder kronor per år.

Vattenfall, E.ON och Ellevio är Sveriges största elnätsägare och därmed de största investerarna. Dessa företag redovisar följande investeringsbild kommande år:

Investeringar i stamnäten

Också Svenska kraftnät – den svenska stamnätsoperatören – investerar stort framöver  Verksamhetsplan med investerings- och finansieringsplan 2025–2027 (svk.se)

Hos Svenska kraftnät kan man också läsa om planerna för att utveckla kraftsystemet Utveckling av kraftsystemet | Svenska kraftnät (svk.se)Fler förbindelser över gränserna är till exempel på gång, havsbaserad vind måste kunna anslutas till stamnätet och man arbetar med såväl internationell som regional samverkan. Elnätet är alltså betydligt mer än en tråd mellan ett kraftverk och ett eluttag. För att hela Sverige – och vår omvärld – ska ha trygg tillgång till el varje sekund året om, arbetar tusentals människor och system för att det ska vara möjligt.