Sveriges klimatmål är att bli fossilfritt 2045. Och vi har unika förutsättningar att lyckas. Vårt energisystem är i världsklass och våra stora industrier har aviserat stora satsningar på elektrifiering. Om vi arbetar tillsammans; politiken, näringslivet och energibranschen, så kan vi nå hela vägen i mål. Det är bra för klimatet, vår ekonomi och vår konkurrenskraft. Här har vi samlat våra åtgärdsförslag - så att vi tillsammans kan lyckas!
Fortsatt fokus på omställning!
I oktober 2022 presenterades 22 branscher sina uppdaterade färdplaner inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Sedan de första färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft lanserades 2018, har stora kliv tagits från både näringsliv och politik för att nå målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045. Den snabba tekniska utvecklingen och den växande efterfrågan på fossilfria produkter och tjänster har bidragit.
Rapport framsteg per bransch
Rapport politiska förslag
Samlingssida Fossilfritt Sverige
Färdplan Energi bygger vidare på färdplanerna för el och värme, som du hittar nedan. Se också material från kommunikationen kring Färdplan Energi, som inspiration för dig som arbetar i ett medlemsföretag. Kontakta projektledare Martin Olin om du vill veta mer om Färdplan Energi och våra tidsplaner!
Färdplan el - så klarar vi framtidens behov
Nästan alla branscher behöver mer el i framtiden. Hur kan vi möta efterfrågan och krav på leveranssäkerhet även i framtiden? Kolla in Färdplan el.
Material inom Färdplan Energi-projektet
Vi har samlat det material som är framtaget inom Färdplan Energi, för medlemsföretag att inspireras av. Läs nyheter och debattartiklar och se de filmer som tagits fram.
Färdplan uppvärmning – nyckeln till klimatmålen
Fjärrvärmen avlastar elnäten och cirkulerar energi som annars går till spillo. Den kan även bli en kolsänka. Läs mer i Färdplan uppvärmning.
Intervjuer med länsstyrelserna
I oktober 2019 fick länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götaland i uppdrag av regeringen att analysera bristen på elnätskapacitet, vilket utmynnade i rapporten Trygg elförsörjning. Möt Anna Karlsson, energi- och klimatsamordnare vid länsstyrelsen i Uppsala, och Johnny Kjellström, projektledare vid länsstyrelsen i Stockholm.