Energibranschens handbok för hållbarhetsrapportering enligt EU:s taxonomi

Publicerad:

Det består av två Power Points, en Excelfil och en bilaga (pdf). Filerna paketeras och skickas ut av vår distributör per mejl.

Ett särskilt tack vill Energiföretagen rikta till de medlemmar som gått före och särfinansierat denna handbok tillsammans med Energiföretagen. Dessa är Ellevio, E.ON, Göteborg Energi, Skellefteå Kraft, Stockholm Exergi, Tekniska Verken i Linköping, Vattenfall.  

Syftet med EU:s taxonomi är att hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar genom ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.  

För att nå EU:s klimatmål och målsättningarna inom den gröna given behöver investeringar i större utsträckning styras mot hållbara projekt och verksamheter. En grundförutsättning för det är att investerare, företag och beslutsfattare kan identifiera och jämföra investeringar utifrån gemensamma definitioner av vad som är hållbart. Etableringen av ett klassificeringssystem för miljömässigt hållbara verksamheter, en s.k. grön taxonomi, är därför en central åtgärd inom ramen för EU:s handlingsplan för finansieringen av hållbar tillväxt. 

Regelverket är i skrivande stund inte helt klart och ett antal kriterier för vad som är hållbart är fortfarande inte beslutade. Bland de begrepp som redan beslutats finns också en del oklarheter och det var bland annat därför som ett antal framsynta medlemmar tillsammans med Energiföretagen Sverige valde att ta fram denna handbok i hållbarhetsrapportering enligt taxonomin.  

Kravet på att hållbarhetsrapportera är generellt sett bredare än kravet på att hållbarhetsrapportera enligt taxonomin, även om fler företag väljer att ändå rapportera enligt taxonomins krav. 

De företag som direkt berörs av taxonomikraven är de som omfattas av direktivet för icke-finansiell rapportering. I dagsläget betyder det stora företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda. Företag av allmänt intresse omfattar: företag som är börsnoterade och/eller har noterade obligationer, kreditinstitut och försäkringsföretag. Det kan tänkas att gränsen på sikt sänks till företag med fler än 250 anställda. 

Sammantaget innebär detta att endast ett fåtal av Energiföretagen Sveriges medlemmar direkt omfattas av kraven från 1 januari 2022 (för räkenskapsåret 2021).  

I denna första hållbarhetsrapportering skulle man enbart redogöra för hur stor del av verksamheten som omfattades av taxonomin. Vid nästa tillfälle (alltså 2023 för räkenskapsåret 2022) ska man även redogöra för om hur stor del av verksamheten som också är i linje med taxonomins krav. 

Vår bedömning är att denna handbok kan komma till användning även för de företag som frivilligt vill, eller som på grund av lagkrav ska, hållbarhetsrapportera år 2023.

Stockholm i maj 2022 

Henrik Wingfors, enhetschef Energisystem, Energiföretagen Sverige