Dammsäkerhetsutbildningar

Publicerat av: Anna Engström Meyer ·

Energiföretagen Sverige erbjuder flera utbildningar med syftet att höja och bredda dammsäkerhetskompetensen hos verksamma i vattenkraftbranschen såväl som hos andra som arbetar med dammsäkerhet.

Vi erbjuder följande utbildningar.

Dammsäkerhet RIDAS

Denna tvådagarsutbildning ger grundläggande kunskap om dammsäkerhetsarbete, konsekvenser vid dammhaveri, vilket ansvar ett företag har som dammägare samt vilka lagar och regler som gäller. Den ger kunskap om grunderna i flödesdimensionering, vilka olika dammtyper och avbördningsanordningar som finns, samt deras egenskaper. Den beskriver även underhållsaktiviteter och övervakningsmetoder samt vilken beredskap för dammhaveri som ska finnas hos dammägare och övriga aktörer.

  • Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dammägare, konsulter, entreprenörer med flera. Du kan arbeta med drift- och underhåll, kanske är du driftingenjör, arbetsledare, maskinist eller liknande. Även dammägarens/byggherrens projektledare, kontrollanter och byggledare samt entreprenörers platschefer och arbetsledare som utför dammsäkerhetsarbeten utgör målgrupp. Du kan också arbeta med frågor kring dammar och dammsäkerhet på exempelvis länsstyrelsen eller räddningstjänsten.

Dammar och dammsäkerhet - fördjupning

Denna tekniska fördjupningsutbildning genomförs under flera dagar fördelade på tre veckor. Utbildningen har funnits i över tjugo år och gavs tidigare i samarbete med KTH. Vintern 2021/2022 anpassades utbildningen till kunskapsbehovet hos den tänkta målgruppen, samt till de senaste utgåvorna av RIDAS och riktlinjen för bestämning av dimensionerande flöden. Utbildningen ges som en kombination av klassrums- och webbutbildning och innehåller också ett studiebesök till Vattenfall R&D:s laboratorium i Älvkarleby. 

I RIDAS tillämpningsvägledning till Kapitel 5 ”Organisation och kompetens” föreslås utbildningar som kan vara lämpliga för olika roller. Denna utbildning ”Dammar och dammsäkerhet” är en två veckors teknisk fördjupningsutbildning lämplig för personer i följande roller: Dammtekniskt sakkunnig (DS), RIDAS-ansvarig, Operativt driftansvarig och vakthavande ingenjör (VHI), Inspektör, Samordnare fördjupad inspektion, Inspektör fördjupad inspektion, Tekniskt ansvarig hos byggherren, Ansvarig projektör och konstruktör. 

Denna fördjupningsutbildning genomförs lämpligen efter några års arbete i dammsäkerhetsbranschen.  

  • Målgrupp: Utbildningen vänder sig i första hand till dig som är civilingenjör, högskole- och gymnasieingenjör, konsult eller besiktningsman och verksam inom kraftindustrin. Utbildningen vänder sig även till dig som arbetar med dammsäkerhetsfrågor inom länsstyrelse, räddningstjänst eller andra myndigheter. 

Dammsäkerhetsutvärdering - DSU

Denna tvådagarsutbildning beskriver vad en dammsäkerhetsutvärdering (DSU) är och hur en sådan kan genomföras. DSU är en fortlöpande och iterativ aktivitet som syftar till att identifiera och bedöma risker som kan beröra en dammanläggning och besvara om dammsäkerheten är tillfredställande eller ej. DSU ligger till grund för beslut om lämpliga dammsäkerhetsåtgärder vid anläggningen och i organisationen som handhar denna. DSU ligger också till grund för den helhetsbedömning som dammägare ska upprätta och ge till länsstyrelsen vart 10:e år.

  • Målgrupp: Utbildningen vänder sig till representanter för dammägare som ansvarar för att DSU genomförs för sina dammanläggningar vilket i första hand kan omfatta RIDAS-ansvariga och dammtekniskt sakkunniga. Även för konsulter som engageras för olika arbetsuppgifter inom ramen för en DSU och myndighetspersoner och andra som önskar kunskap om hur DSU genomförs av företag som ingår i Energiföretagen.

Dammsäkerhet för ledare

Denna utbildning på en dag riktar sig till personer som har rollen som dammsäkerhetsansvarig på ett företag. Utbildningen ger en genomgång av ansvar, roller, regelverk och riktlinjer som gäller vid dammsäkerhetsarbete och vad detta innebär. De övergripande avsnitten i RIDAS och aktuella utvecklingsfrågor presenteras tillsammans med information om myndigheternas arbete inom dammsäkerhetsområdet.

  • Målgrupp: Utbildningsdagen vänder sig till dig som är vd/dammsäkerhetsansvarig på företag som har dammanläggningar.

Vill du veta när våra utbildningar hålls?

Läs mer om utbildningarna, när de går och hur du kan anmäla dig i vårt kalendarium: Utbildning Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se).

Har du redan gått våra utbildningar?

Då kan vi rekommendera de dammsäkerhetsutbildningar som genomförs i vår norska systerorganisation Fornybar Norges regi. Se mer om deras verksamhet och utbildningar på Vassdragsteknisk forum (VTF) (fornybarnorge.no). Vidare har Luleå Tekniska Universitet en utbildning om gruvdammar och dammsäkerhet, se Gruvdammar och dammsäkerhet | Luleå tekniska universitet (ltu.se). Svenska kraftnät har också webbutbildningar, se Dammsäkerhet | Svenska kraftnät (svk.se) eller kontakta dammsakerhet@svk.se.

Vill du hålla dig uppdaterad om aktuella teman och utveckling?

Då rekommenderar vi SwedCOLDs temadagar som hålls vår och höst, se Verksamheter på SwedCOLD. Dessutom håller Svenskt centrum för hållbar vattenkraft lunchwebbinarier om intressanta forsknings- och utvecklingsprojekt