Frågor och svar om certifiering

Nedan hittar du några vanliga frågor vi får kring certifiering av mätarmontörer, tillsammans med våra svar.

Varför ska jag anlita en certifierad mätarmontör för att sätta upp mätarna?

En certifiering visar att en person eller produkt uppfyller vissa krav. Energiföretagen Sverige arbetar även med certifiering på andra områden som fjärrvärmecentraler, ventiler och skarvmontörer för fjärrvärmerör.

En mätare är ett instrument med flera delenheter som kräver kunskap för att den ska kunna monteras på rätt sätt. En certifierad mätarmontör har den utbildning och erfarenhet som krävs för att göra en korrekt utförd mätarinstallation. Syftet är bland annat att minska tidsåtgång, kostnader och kundklagomål som uppstår på grund av felaktigt monterade mätare.
En certifierad mätarmontör har också kunskaper om arbetsmiljörisker och elsäkerhet vilket bör kunna minska antalet olyckor i samband med installationer.

Varför ska jag certifiera mig för mätarmontage?

En mätare är ett instrument med flera delenheter som kräver kunskap för att du ska kunna montera den på rätt sätt. Som certifierad mätarmontör visar du att du har den utbildning och erfarenhet som krävs för att göra en korrekt och säkert utförd mätarinstallation. Energiföretagen Sverige rekommenderar från den 1 juni 2017 att medlemsföretagen ska ställa krav på att endast certifierade mätarmontörer hanterar energimätare.

Varför behövs auktorisation av företag och vad krävs av det auktoriserade företaget?

Det är det auktoriserade företaget som ansvarar inför uppdragsgivaren att ställda krav är uppfyllda. För att behålla auktorisationen krävs det att det auktoriserade företaget skickar in en årlig rapport till.

Hur blir mitt företag auktoriserat?

Ansökan om auktorisation görs på blanketten Ansökan om auktorisation för företag, värmemätare. För att täcka kostnaderna för administrationen kring auktoriseringen tar Energiföretagen Sverige ut en årlig avgift från de auktoriserade företagen. Företaget ska skicka in en årlig rapport, senast 31 oktober, till Auktorisationsnämnden. 

Hur gör jag för att bli certifierad mätarmontör?

Ett övergripande krav är att ditt företag är auktoriserat. Läs mer på ”Hur blir mitt företag auktoriserat?”. Först krävs det att du utbildar dig genom att gå kursen ”Certifierad mätarmontör”. Efter kursen skriver du ett prov på internet för att visa att du erhållit de kunskaper som krävs. Instruktioner till hur du kommer åt provet får du i samband med kursen. Du får information om provresultatet från Energiföretagen Sverige. När du har fått godkänt på provet skickar du en ansökan om certifiering, tillsammans med följande som också krävs för certifiering:

  1. Certifikat från utbildning inom brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (Heta arbeten eller Brandfarliga heta arbeten).
  2. Intyg om installation eller byte av mätare i fält. Här finns mall för intyget. Intyget fylls i och undertecknas av närmaste chef/uppdragsgivare. Bytet ska omfatta alla mätdelar (integreringsverk, temperaturgivarpar och flödesgivare).
  3. Intyg om produktspecifik information från leverantör för mätare som du monterar. Läs mer om produktspecifik information nedan.

Om du har skickat in ovanstående material korrekt ifyllt samt om du har klarat provet så kommer Energiföretagen Sverige skicka ett certifikat till dig.

Kommer garantitiden att påverkas av att mätaren är monterad av en certifierad montör?

Garantitiden gäller enligt överenskomna leveransvillkor. Säkerställ i avtalet vilka garantitider och åtagande som gäller. Brister på mätare ska omgående anmälas av köparen och leverantören ska åtgärda bristerna på egen bekostnad.

Flera leverantörer har krävt att mätarna ska vara installerade av en certifierad montör för att garantin skall gälla fullt ut. Felmonterade mätare kan ofta uppvisa mätfel som kan tolkas som produktfel och ibland kan även felmonterade mätare ge bestående mätfel även om monteringen senare görs om enligt gällande installationsanvisningar. Överenskommen garantitid kommer inte att ändras men för att garantin ska gälla tillkommer troligen kravet på att installationen ska vara utförd av en certifierad montör på sikt.

Vad gör jag om jag inte klarar provet?

För er som ska göra omprovet så gäller följande:

  • Auktorisationsnämnden har bestämt att man ska vara godkänd på samtliga delar, det vill säga ha minst 70 % rätt på varje del, oavsett hur det gick på det ordinarie provet. Ta tid på dig och använd det material, i kurspärmen, som du fick under kursen.
  • Inloggning: Det är samma användarnamn och lösenord som tidigare. Kommer ni inte ihåg det får ni gå via  www.trainor.se Välj Logga in (uppe i högre hörnet). Har du glömt lösenordet så tryck "Jag kan inte mitt lösenord" så skickas den till den e-postadress som du tidigare angivit.

Vem ansvarar för auktorisation av företag och certifiering av mätarmontörer?

Energiföretagen Sveriges Auktorisationsnämnd för mätare ansvarar för det. Auktorisationsnämnden består av representanter från Energiföretagen Sverige och från mätarleverantörerna.

Jag är certifierad mätarmontör men det företag jag arbetar på är inte auktoriserat, vad innebär det?

Det är det auktoriserade företaget som ansvarar inför uppdragsgivaren att ställda krav är uppfyllda och sköter rapporteringen till Energiföretagen Sverige. För att ditt certifikat ska vara giltigt krävs alltså att du är anställd hos ett auktoriserat företag. Ditt certifikat är vilande och blir giltigt igen om det företag du är anställd på auktoriserar sig eller om du blir anställd av ett annat företag som är auktoriserat.

Vad innebär produktspecifik information?

Produktspecifik information som tidigare kallades produktspecifik utbildning ska göra så att mätarmontören blir väl förtrogen med leverantörens/tillverkarens installationsanvisningar så att de kan garantera att leverantörens/tillverkarens mätare sätts upp på rätt sätt. När leverantören introducerar en ny typ av mätare på marknaden skall de certifierade montörerna erbjudas en information om den nya mätaren. Leverantören skall gå igenom sina installationsanvisningar för aktuella mätartyper med montörerna. Det är då speciellt viktigt att gå igenom specialförfarande för montering av mätaren, till exempel att en viss typ av mätare skall monteras vriden X grader för att undvika luftfickor eller för att elektronikenheten med sitt batteri inte skall utsättas för onödigt höga temperaturer. Även produktspecifika förutsättningar för strömförsörjning, puls in-/utgångar och kommunikation bör gås igenom. 

Informationen kan lämpligtvis genomföras i samband med ett kundbesök hos montörerna och behöver inte ta längre tid i anspråk än någon timme. Leverantören skall i samband med informationen överlämna monteringsanvisningar och vid behov andra för installationen nödvändiga dokument till montörerna. Leverantören skall även skriftligen intyga att montören har fått informationen för en viss mätartyp. Detta görs på ett formulär som finns att hämta i listan till vänster på denna sida.

Leverantör/tillverkare garanterar genom sitt intyg att personen har fått tillräcklig information och kunskap om de specifika förutsättningar som gäller vid installation och driftsättning för just en specifik typ av mätare. Intyget gäller endast för den mätare detta avser. Om leverantör/tillverkare anser att personen inte har tillräcklig kunskap om den mätare vilket intyget avser så ska inget intyg utfärdas, erforderlig information bör då erbjudas. Inga intyg gäller längre än 2 år och ska därefter förnyas av leverantör/tillverkare.

Intyg utfärdas för att mätarmontören ska hålla sig uppdaterad med den teknikutveckling som sker för de mätare som den hanterar och installerar och ska garantera god funktionalitet på dessa mätare.

Hur länge gäller mitt certifikat?

Om du tillhör ett auktoriserat företag så gäller det tills vidare.

Vad är ett kontrollbesök?

Energiföretagen Sveriges Auktorisationsnämnd för mätare utser kontrollanter som besöker auktoriserade företag för att se till att de fortsätter att uppfylla kraven för auktorisation och certifiering. Vid besöket kontrolleras bland annat mätarhantering, mätardokumentation samt hur lagar och tekniska bestämmelser följs. Det auktoriserade företaget informeras alltid inför ett sådant besök.

Var kan jag gå utbildningen ”Certifierad mätarmontör”?

Utbildningen ges av:
Trainor

Hur visar jag att jag har den praktiska erfarenheten som krävs?

Genom att din närmaste chef eller uppdragsgivare fyller i och undertecknar ”Intyg om installation eller byte av mätare i fält”. Den som undertecknar ska ha sett dig installera eller byta minst 20 värmemätare bestående av alla delenheter (integreringsverk, temperaturgivarpar och flödesgivare).