Avtal Statens fastighetsverk
Den så kallade stormarkägargruppen, som en arbetsgrupp inom Energiföretagen, har gått i hamn med ett avtal som reglerar markåtkomst där Statens fastighetsverk är markägare. Här finner du mallarna och en beskrivning av hur de är avsedda att användas.
Avtal med Statens fastighetsverk
Den s.k. stormarkägargruppen som en arbetsgrupp inom Energiföretagen har gått i hamn med ett avtal som reglerar markåtkomst där Statens fastighetsverk är markägare.
Energiföretagen rekommenderar sina elnätsmedlemmar att vid markupplåtelse på Statens fastighetsverk teckna ”Avtal om elledningar” med statens fastighetsverk. Det är ett övergripande avtal där frågor som rör framdragande och bibehållande av elledningar, nätstationer m.m. Avtalet gäller all mark Statens fastighetsverk äger, förutom fastigheter på sådan kronomark ovanför odlingsgränsen som står under statens omedelbara disposition samt fastigheter på renbetesfjällen.
Det här avtalet är inte en markupplåtelseavtalsmall. Det är ett fristående avtal som varje bolag alltså kan ingå en gång med Statens fastighetsverk. Det här avtalet ska inte tas med i de markupplåtelseavtal som sedan tecknas för varje markupplåtelse.
Av ”avtal om elledningar” följer att Statens fastighetsverk accepterar att använda Energiföretagens mallar för markupplåtelseavtal, eller markupplåtelseavtal som i allt väsentligt bygger på energiföretagens mall. Ersättning ska även utgå enligt Energiföretagens policy för markåtkomst.
Behovet av ett särskilt avtal med Statens fastighetsverk uppstod i samband med att verket allt oftare ställde krav på detaljerade villkor för markupplåtelse utöver de som följer av Energiföretagens mallar för markupplåtelseavtal. Eftersom Statens fastighetsverk äger många extra skyddsvärde miljöer kan det dock finnas behov av specialreglering i vissa fall. Det finns därför en bilaga till ”Avtal om elledningar” med bestämmelser som kan tas med i markupplåtelseavtalet om det behövs.
Huvudregeln är att efter att man har ingått ”Avtal om elledningar” så ska endast Energiföretagens mallar, eller markupplåtelseavtal som i allt väsentligt bygger på Energiföretagens mallar, användas vid markupplåtelse. Eftersom Statens fastighetsverk äger många fastigheter med särskilt skyddsvärda miljöer med t.ex. kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer kan det dock finnas behov av ytterligare reglering i vissa fall.
Vid t.ex. slottsparker och liknande kan det vara motiverat med ytterligare villkor i markupplåtelseavtalet. Det finns därför en bilaga till ”Avtal om elledningar” med bestämmelser som om det finns behov av specialreglering kan lyftas in i markupplåtelseavtalen.
Bilaga till Avtal om elledningar
Tanken är alltså inte att använda alla bestämmelserna i bilagan till ”Avtal om elledningar” - i det fall det finns behov av specialreglering - utan bara de villkor som behövs tas med i markupplåtelseavtalet. Värt att notera är särskilt att skadestånden för åverkan på träd i dessa fall bestäms enligt Alnarpsmodellen, vilket kan resultera i mycket höga skadestånd.
För fjärrvärme finns ännu ingen motsvarighet. Rådet från Energiföretagen är dock att det där det finns behov av motsvarande avtal ta en diskussion med Statens fastighetsverk och då använda ”Avtal för elledningar” som utgångspunkt.