Linda gick från butiksjobb till elkraftingenjör
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Efter diverse studier och några år av jobb i livsmedelsbutik visste Linda Nyberg fortfarande inte vad hon ville göra i framtiden. När hon kikade runt på YH-utbildningar som kanske skulle passa föll valet på elkraftingenjör. Och det tog inte lång tid förrän hon insåg att hon äntligen hittat rätt. Nu är hon projektör och projektledare på Gävle Energi.
På gymnasiet gick Linda Nyberg, i sin storasyster journalistens fotspår och läste samhällsvetenskapligt program med journalistikinriktning. Men efter studenten kände hon att det inte var en väg hon ville fortsätta på.
Till att börja med fick det bli jobb på den livsmedelsbutik där hon jobbat helger och lov under gymnasiet, parallellt med att hon läste upp lite betyg på komvux.
I butiken gjorde hon alltifrån att sitta i kassan, jobba i charken till att plockade upp varor. Hon blev kvar i butiken under två år. År som hon känner att hon har stor glädje av även idag.
– Där lärde jag mig hantera stress, ta alla typer av människor och fick en bra arbetsmoral som jag fortfarande har med mig, berättar Linda.
Men tids nog blev hon sugen på att plugga igen. Flera av hennes kompisar läste till sjuksköterska, socionom och psykolog. Hon tänkte att jobba med människor var något som skulle passa även henne. Dessutom var det yrken där det fanns bra med jobb eftersom många snart skulle gå i pension.
Sagt och gjort, flyttlasset gick till Göteborg där studier i psykologi väntade. Studier som sen gick över i socionomprogrammet. Men med 1,5 år kvar på utbildningen kände Linda att det inte var rätt ändå. Hon hoppade av, flyttade hem till Uppland igen och jobbade sen ytterligare några år i livsmedelsbutiken.
Men tanken på att fortsätta plugga fanns fortfarande kvar. Hon behövde bara komma på vad hon ville läsa.
– Jag ville hitta något där det var mer svart eller vitt. Inte så mycket gråzoner, säger Linda.
Hon tänkte att hon ville läsa en yrkeshögskoleutbildning och började googla.
Ögonen fastnade på Elkraftingenjör.
Yrket var inte helt okänt eftersom hennes morfar jobbat som elingenjör och hon mindes att hon som yngre tyckt hans jobb verkade spännande.
Utbildningen hon hittat fanns i Upplands Väsby. Och för Linda innebar det ett lagom pendlingsavstånd till skolan. En ansökan gick iväg och snart var det dags att påbörja den två-åriga utbildningen.
I skolan var det bra många fler killar än tjejer och många av de andra i klassen hade en mer teknisk bakgrund.
– Jag saknade att inte ha det själv i början, att jag aldrig varit ute och dragit kabel till exempel, men ju längre tiden gick insåg jag att det var värdefullt att komma från ett helt annat håll också.
– Jag gillade det faktum att man på ett elbolag är med och bygger upp samhället på ett väldigt konkret sätt.
Linda Nyberg, projektör och projektledare Gävle Energi.
Utbildningens tre LIA-perioder, lärande i arbete, blev viktiga. Men vägen till de viktigaste gick genom ett sommarjobb efter utbildningens första år.
– Jag sökte och fick ett jobb på Gävle Energi. Jobbet var mer en kombination av jobb och praktik där jag under 4 veckor fick prova på en mängd olika saker, på flera olika enheter.
När sommarjobbet gick mot sitt slut kände Linda att hon hittat rätt, hon ville vara på elbolag.
– Jag gillade det faktum att man på elbolag är med och bygger upp samhället på ett väldigt konkret sätt, säger Linda.
Hon sökte upp chefen på projektavdelningen och frågade om möjligheterna att göra nästa LIA hos dem. Samtalet resulterade i att Linda tillbringade båda kvarvarande LIA-perioderna på Gävle Energi. Och direkt efter examen väntade jobb.
Sju år senare är Linda fortfarande kvar och bygger upp samhället. Både som projektör och projektledare.
– Jobbet är mycket bredare än jag trodde, det är både jobb framför datorn och en del ute i fält.
Till den som nu har tankar på att jobba i energibranschen tycker Linda verkligen att man ska söka.
– Har man rätt inställning och verkligen vill lära sig så är det något för alla. Särskilt om man gillar det tekniska. Och det skadar inte att han social kompetens för man träffar mycket folk.
Hon längtar inte tillbaka till sina dagar i livsmedelsbutik.
– Men där lärde jag mig att kallprata och det är bra och kunna när man pratar med markägare också!
Exempel på utbildningar
Elkrafttekniker, Elkraftingenjör, Elprojektör
En yrkeshögskoleutbildning till elkraftingenjör, elkrafttekniker ger inriktning mot yrkesroller som beredare/ teknisk projektledare. Det kan också leda till arbeten som driftoperatör och drifttekniker samt distributionselektriker och stationstekniker. Driftoperatörer och drifttekniker jobbar i högre grad på kontor medan distributionselektriker och stationstekniker jobbar ute i fält.