Utbildningen till drifttekniker gav Pontus många möjligheter
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Att utbildningen i driftteknik skulle ta honom vidare till ett annat yrke hade 27-åriga Pontus Einarsen inte räknat med när han satte igång med sina studier. Nu jobbar han som processkemiingenjör i en värld av vattenprovtagning, kvalitetssäkring och rökgaser. Sin utbildning har han inte ångrat en sekund.
När han var liten jobbade hans pappa som driftchef i energibranschen, men vad det var varken visste eller brydde sig Pontus om. Hans dröm var att bli uppfinnare.
Men sommaren efter gymnasiet tog karriären en annan riktning när han fick sommarjobb som drifttekniker på Mälarenergi. Sommarjobbet ledde till en fast anställning och sedan dess är det bara energi som gällt för Pontus. Men att inte ha en utbildning skavde i Pontus. För att ha möjlighet att nå ännu längre i karriären började han plugga yrkeshögskoleutbildningen Energieffektiv driftteknik som högskolan i Jönköping bedrev i Eksjö. Det var en utbildning som framförallt riktade in sig på drifttekniker, värmeverk och kraftvärmeverk.
– Utbildningen var på distans så jag kunde jobba som vanligt och plugga vid sidan om. Det fungerade jättebra, säger Pontus Einarssen.
”Jag skulle definitivt rekommendera andra unga att söka sig hit!”
När Pontus var klar med sin utbildning blev han tillfrågad om han ville byta till en tjänst som processkemiingenjör även om det inte var det han hade pluggat till. Pontus tackade ja och nya jobbet går som en dans. Arbetet handlar om att producera vatten till processen i kraftvärmeverket och att hålla koll på att det vattnet är rent. Men jobbet innebär också att utföra service på anläggningarna, analysera rökgaser, bränsle och aska och att kvalitetssäkra fjärrvärmen. Ett väldigt varierat jobb med andra ord.
– När jag blev tillfrågad om tjänsten tyckte jag att det lät spännande och som rätt väg att gå för mig. Med facit i hand är jobbet både lärorikt och faktiskt så spännande som jag trodde, säger Pontus.
Energibranschen är stor och består av många olika aktörer. Trots det tycker Pontus att han och hans processkemiingenjörkollegor har mycket att säga till om på kraftvärmeverken. Han menar att det till och med är ganska lätt att få igenom de idéer man har och det är något hans trivs väldigt bra med.
– Jag hoppas att jag kommer fortsätta jobba som processkemiingenjör i energibranschen i många år till. Som jag ser det är branschen en framtidsbransch som går väldigt mycket framåt just nu. Jag skulle definitivt rekommendera andra unga att söka sig hit!
Drifttekniker Kraft & värme
En yrkeshögskoleutbildad drifttekniker kan exempelvis arbeta på anläggningar som ansvarar för leverans av värme, ånga, kyla och el till sina kunder och sköter då allt från tillsyn av drift till service och underhåll.
- Drifttekniker, Kraft & Värme / Process
Studieort: Örebro
Omfattning: 400 YH-poäng, ca 2 år. Utbildningen utförs även i Härnösand (distans), Borlänge, Gävle och Kramfors och du kan hitta den om du söker på Myndigheten för Yrkeshögskolans hemsida. - Kyl- och värmepumpstekniker
Studieort: Örebro
Omfattning: 400 YH-poäng, ca. 2 år (studietakt 100%) - Drifttekniker kraft- värmeproduktion
Studieort: Karlstad, Lund
Omfattning: 400 poäng, ca. 2 år (studietakt 100%) - Energitekniker inom kraft och värme
Studieort: Stockholm
Omfattning: 350 poäng cirka 2 år (Studietakt 100%)