Bygg nätverk
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Som ny i Sverige har du ett mindre nätverk än den som bott här länge. Det finns flera sätt att utveckla det, både analogt och digitalt.
Nätverk kan ge personliga kontakter som på sikt kan leda vidare till jobb. Andra vinster är att du lär dig mer om arbetslivet i Sverige och tränar på att prata och skriva svenska.
Nätverka på LinkedIn
LinkedIn är en viktig social kanal i yrkeslivet. Rekryterare använder ofta LinkedIn, både för att hitta personer med en viss kompetens och för att ta reda på mer om en person som söker ett visst jobb.
Att vara aktiv på LinkedIn är ett sätt att bli synlig för fler. Dessutom kan du hitta möjliga arbetsgivare och personer som har den typ av jobb som du söker. Genom att följa personer lär du dig om deras företag eller bransch.
Skapa en profil: där presenterar du dig ungefär som i ett cv med erfarenheter och utbildningar. Ange din yrkesinriktning och visa tydligt att du söker jobb.
Skicka kontaktförfrågan: När du träffar någon i verkligheten kan du be om att få connecta, skapa kontakt, på LinkedIn. Du kan också söka efter personer som jobbar i din bransch eller i ditt yrke. När du skickar en kontaktförfrågan kan du skriva ett kort meddelande, till exempel:
”Jag söker jobb inom din bransch och vill gärna ta del av dina inlägg. Hoppas du vill skapa kontakt med mig.”
“Följ” arbetsgivare som du är intresserad av: Då kan du lära dig mer om vad företaget gör och få notiser i ditt flöde när de har lediga jobb. Det visar på intresse och engagemang - något som ofta efterfrågas och värderas högt vid rekrytering.
Var aktiv och visa din kompetens: Till att börja med kan du gilla och dela andras inlägg eller lägga till en kommentar. När du börjar känna dig mer hemma kan du göra egna inlägg. Håll alltid en positiv ton: LinkedIn är inte platsen för att debattera kring saker.
Hitta yrkeskollegor
Det finns många olika projekt och organisationer som skapar kontakt mellan utrikesfödda och yrkeskollegor.
Energiföretagen har ett eget mentorprogram, Energy Buddies , där du kan få en mentor i ett energibolag. Det pågår under hösten och ansökan görs i slutet av sommaren.
Genom Yrkesdörren och Mitt Livs Chans kan du också få kontakt med en person i din bransch. Dit kan du anmäla intresse när som helst.
Bli gärna medlem i en yrkesförening, en teknisk förening eller ett fackförbund där andra med ditt yrke är med. Ibland har de lokala föreningar som ordnar träffar, studiebesök och kurser. För dig som är tekniker eller ingenjör är Sveriges Ingenjörer ett alternativ.
Kom ihåg att även erfarenheter från mentorprogram och föreningsengagemang är viktiga att ta med i ditt cv. Det är positivt att vara aktiv och det visar att du har sökt möjligheter att träna din svenska.
Träna svenska med läxhjälp och språkcafé
På många håll finns språkcaféer som välkomnar både utrikesfödda och svenskar. De anordnas av organisationer som Röda Korset eller IM, av en lokal organisation eller en kyrka. Googla ordet ”språkcafé” eller ”språkfika” och lägg till namnet på orten där du bor.
Språkcafét pågår ofta ett par timmar varje vecka. Du behöver inte anmäla dig och det kostar inget att vara med. Upplägget varierar, men ibland kan du få hjälp att skapa och kontrollera ditt svenska cv.
Kontakta mig om du vill veta mer
Elin Fellers
Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se