Krigsplacering civilplikt
Civilplikt inom elförsörjningen är ett viktigt steg för att förstärka personalbehovet och kunna reparera energiinfrastruktur under kriser, höjd beredskap och krig. Det finns utbildningsplaner för civilpliktiga luftledningsmontörer, fibertekniker och stationstekniker. Civilplikten innebär också fler vattenkraftstekniker, för att stärka dammsäkerheten och vattenkraftsproduktionen.
Civilplikten erbjuder utbildning och krigsplacering för personer utanför vissa yrkesområden. I dagsläget kräver denna plikt tidigare kunskaper och erfarenheter enligt fastställda kriterier, eftersom den kortare grundutbildningen inte har återinförts. Plikt- och prövningsverket ansvarar för att tillhandahålla personal inom både militärt och civilt försvar för värnpliktiga, civilpliktiga och allmänt tjänstepliktiga. Myndigheten håller register över individers krigsplaceringar; en person kan bara ha en placering. För mer information se Krigsplaceringar med civilplikt hos Plikt- och prövningsverket.
Om yrkeskategorier
Yrkesgrupper som identifierats inom reparationsberedskap är bland annat luftledningsmontörer, kabelmontörer, stationstekniker och fibertekniker samt personal för vattenkraftstationer. Fram till 2028 ska 1 000 personer civilpliktigas: 800 inom el reparation och 200 för vattenkraftstationer och dammanläggningar. Repetitionsutbildningen startar preliminärt i början av 2025. Energiföretagen och EBR deltar i utbildningsplaneringen.
Nuvarande och kommande arbetsuppgifter
Svenska kraftnät leder arbetet i nära samarbete med aktörer inom elförsörjningen och berörda myndigheter. Arbetsområden inkluderar:
- utredning kring behov av författningsändringar (MSB ansvarig)
- organisationsförberedelse inom Svenska kraftnät för hantering av civilpliktiga
- utredning av personalbehov och utbildningskrav
- etablering av frivilligrekrytering och personuppgiftshantering
- anknyta insatsstyrkan vid höjd beredskap via avtal
- utlokalisering av civilpliktiga
- materiel- och beredskapslagerbehov