Återuppta omprövningen av vattenkraften så snart det går

Energiföretagen välkomnar den paus av omprövningarna till moderna miljövillkor för vattenkraften som regeringen aviserat, men månar också om att den nationella planen inte förkastas. Omprövningarna till moderna miljövillkor kräver mycket resurser och god framförhållning och planering. För att inte alla processer som satts i gång ska falla sönder vill vi att pausen blir så kortvarig som möjlig, men inte kortare än att de mest betydande problemen hinner rättas till. 

 

Riksdagen och regeringen har slagit fast att omprövningar av vattenkraften ska göras med största möjliga hänsyn till vattenkraftens produktions- och reglerförmåga. Ett riktvärde på 1,5 TWh årlig produktionsförlust har satts för dessa omprövningar inklusive åtgärder för att uppnå gynnsam bevarandestatus i Natura-2000-områden. Riksdag och regering har upprepade gånger understrukit att EU-rättens alla möjligheter att förklara vatten som kraftigt modifierade och att tillämpa undantag med mindre stänga krav ska tas till vara.

Vattenkraftsföretag som arbetar med dessa omprövningar ser att omprövningsprocessen i flera avseenden avviker från den väg som utpekats. Energiföretagen har i remissvar och i dialog med ansvariga tjänstepersoner och förtroendevalda pekat ut flera brister och kommit med lösningsförslag utan att någon märkbar förändring har skett. Den nya regeringen aviserade i Tidöavtalet att man avser besluta om en paus för omprövningarna tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.

Viktigt med avvägd omprövning – dokument framtaget

Energiföretagens medlemmar som har vattenkraft är villiga att anpassa vattenkraften till moderna miljövillkor. Det är dock av stor vikt att åtgärder till förmån för lokal vattenmiljö vägs av mot andra samhällsmål som stöds av den planerbara, förnybara och utsläppsfria elproduktionen från vattenkraft.

För att snabbast möjligt komma till rätta med de problem vi ser med den nuvarande tillämpningen av regelverket för omprövning till moderna miljövillkor, har vi tagit fram ett dokument med förslag till den nya regeringen på vad som bör förändras innan arbetet med att genomföra planen kan återupptas.

Energiföretagens åtgärdsförslag kan sammanfattas i fem punkter:

  • Formalisera pausen utan dröjsmål och klargör vad den ska resultera i.
  •  Säkerställ att de nationella riktvärdena för förlust av vattenkraftproduktion, reglerförmåga och elberedskapsförmåga följs och tydliggör kopplingen mellan samverkansprocessen och vattenförvaltningen. 
  • Säkerställ att alla möjligheter att förklara vatten som kraftigt modifierade och att besluta om undantag används där det är möjligt. 
  • Gör Havs- och vattenmyndigheten, Svenska kraftnät och Energimyndigheten gemensamt ansvariga för att löpande följa upp genomförandet av den nationella planen och föreslå förändringar med hänsyn till hur arbetet fortskrider. 
  • Säkerställ helhetssyn och ökat politiskt inflytande vid beslut om miljökvalitetsnormer. 

Vår position i frågan har skickats till regeringen och kan läsas i sin helhet här.