Genomförandeförordningen – Tillgång till mät- och förbrukningsuppgifter
Den 5 januari träder ändringar i ellagen i kraft. Det är nya regler för tillgängliggörande av mätvärden som börjar gälla. Förändringarna sker med anledning av nya krav från EU (kommissionens genomförandeförordning 2023/1162 om krav på driftskompatibilitet och icke-diskriminerande och transparenta förfaranden för tillgång till mät- och förbrukningsuppgifter (genomförandeförordningen).
En av nyheterna i ellagen är att elnätsföretaget ska debitera energitjänsteföretag (”berättigad part” i ellagen) för kostnader som uppstår med anledning av att nätföretaget hanterar en begäran om att ge den berättigade parten tillgång till mätresultat, hanterar en begäran från den berättigade parten om att avsluta överföring av mätresultat, eller ger den berättigade parten tillgång till mätresultat.
Det kommer att vara ett glapp mellan när ändringarna i ellagen träder i kraft och när Eis föreskrifter om mätning (Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd el EIFS 2023:1), som mer detaljerat beskriver de nya skyldigheterna och möjligheterna vid tillgängliggörande av mätvärden, kommer att vara uppdaterade.
Viktiga tidpunkter:
- Nya bestämmelser i ellagen gäller från 2025-01-05.
- Förslag till uppdaterade föreskrifter förväntas komma på remiss från Ei i januari 2025. Ikraftträdandet beräknas till Q2 2025.
- Nya Ediel anvisning för prodat och UTILTS (länk) finns tillgänglig, gäller ifrån 2025-06-01.
Vilken hjälp kommer ni att få från Elmarknadsutveckling?
Elmarknadsutveckling har inte all nödvändig information för att kunna bidra med tolkningar och svara på branschens alla frågor än. För att det ska vara möjligt att ge en fullständig beskrivning av processer kring det nya regelverket krävs att Eis föreskrifter färdigställs och beslutas. Flera viktiga frågor behöver tydliggöras i dialogen med Ei, t.ex. hanteringen av befintliga fullmakter från energitjänsteföretag och vilka uppgifter som ska loggas. Men vi kommer att publicera mer information fortlöpande så snart det går.
Glappet som uppstår innan alla detaljer finns på plats innebär att nätägaren tillsvidare behöver göra så gott det går för att uppfylla regelverket. Se mer på Eis webb angående genomförordningen (länk).
Hur kan aktörerna förbereda sig?
Elnätsföretagen bör
- Påbörja dialogen dagens ombud om den nya hanteringen som kommer att krävas
- Ta fram avtal för fakturering av energitjänsteföretag
- Prissätta hanteringen som nätägaren ska ta betalt för enligt ellagen.
- Skriva avtal med respektive energitjänsteföretag som skall vara aktivt i nätbolagets nätområde.
Dagens ombud
- Behöver ändra eller söka ny roll hos Svenska kraftnät.
- Ta del av EDIEL anvisningarna (länk) och Vägledning för tillgängliggörande av mätvärden (länk)
- Ta kontakt med nätbolag som ni får mätvärden från idag för dialog om hur övergång till nya rollen skall ske och för dialog om avtal.
Energitjänsteföretag (Aktörer som inte agerar som ombud idag)
- Behöver ansöka om ediel-adress hos Svenska kraftnät.
- Uppdatera sina system
- Ta kontakt med nätägaren för att teckna avtal om tillgängliggörandet av mätvärden (inklusive fakturering)
Vad ska dialogen mellan elnätsföretagen och energitjänsteföretagen gå ut på?
Det kommer behöva skrivas avtal mellan ett energitjänsteföretag och elnätsföretagen i de nät där energitjänsteföretaget har kunder. Avtalet behöver bland annat reglera den praktiska hanteringen av tillgängliggörandet av mätvärden och villkor för energitjänsteföretagets betalning för de kostnader som uppstår för elnätsföretaget. Det undersöks just nu om det går att ta fram en branschgemensam mall att utgå från i avtalsskrivandet. Men det är lämpligt att så snart som möjligt upprätta kontakt mellan elnätsföretag och energitjänsteföretag för att så småningom kunna teckna avtal.
Vilka kostnader ska elnätsföretaget ta betalt för?
Elnätsföretagen ska enligt en ny bestämmelse i ellagen debitera energitjänsteföretagen kostnader för tillgång till elanvändares (kunders) mätuppgifter. Skälet är att inte hela kundkollektivet ska belastas av kostnaden att en viss kunds uppgifter delas med andra. Det är inte tillåtet för elnätsföretaget att ta ut kostnaden från kunden.
Det skulle ha varit önskvärt med tydliga riktlinjer kring hur kostnaden ska beräknas, så att inte olika nätföretag gör olika bedömningar. Det finns dock inte någon bestämmelse i ellagen om nivån på kostnaderna och det kommer inte heller att regleras i föreskrift. Ei har uppgivit att myndigheter inte får besluta om sådant i föreskrift. Istället kommer Ei att pröva eventuella tvister som uppstår mellan energitjänsteföretag och elnätsföretag om vilka kostnader som debiteras.
I förarbetena till den nya bestämmelsen i ellagen står att det som energitjänsteföretagen ska debiteras för är kostnader som uppstår till följd av att en elanvändare begärt att parten ska få ta del av elanvändarens uppgifter respektive att en berättigad part begärt att en elanvändares uppgifter inte längre ska delas med parten. En berättigad part ska också debiteras kostnader som hänger samman med det faktiska tillgängliggörandet, förutsatt att dessa kostnader går utöver de kostnader nätföretaget annars skulle ha haft för rapportering av uppgifter. Det framgår också att elnätsföretaget inte ska debitera den berättigade parten om det är elanvändaren som hos elnätsföretaget återkallar tillståndet för berättigad part att ta del av uppgifter.
Enligt ellagen gäller skyldigheten att ta betalt redan från den 5 januari 2025. Det blir upp till respektive elnätsföretag att ta ställning till när det är praktiskt möjligt att börja med detta.