Genomförandeförordningen

 På denna sida finner du här är de frågor och svar som vi sammanställt rörande Genomförandeförordningen  

Frågor och svar som vi sammanställt rörande Genomförandeförordningen

Aktören måste starta en ny process för att få tillgång till historiska värden. De skickar då Z13VH som kunden godkänner enligt ordinarie process.

: Enligt svar vi fått från Ei så kan slutdatum anges direkt i Z13. Det är dock inte tvingande att skicka slutdatum men om berättigad part har ett tidsbestämt avtal med kunden kan slutdatum skickas. Om det används måste elnätsföretaget ta hänsyn till det datumet och avsluta exporten det datumet. Detta datum kan inte senareläggas och om exporten ska förlängas måste en ny Z13V skickas. Exporten kan dock avslutas på ett tidigare datum (Z18) och då gäller datum i Z18 som slutdatum. Samma gäller om kunden avslutar själv via elnätsföretaget.  

Vi rekommenderar dock att slutdatum inte används utan att standardprocessen används med Z13 för att starta upp och Z18 för att avsluta. 

  Z15V används i de undantagsfall när slutdatum angetts i Z13V. Se mer i frågan om Z13V.  

Z15VH ska användas för att markera avslut i de fall exporten är genomförd, det vill säga när de historiska värdena är skickade. Detta är enda sättet att informera om att syftet är uppnått i de fall då enbart historiska värden begärts, det vill säga när Z13VH inkommit.

Eftersom elnätsföretaget ska ta betalt per tillstånd bör det vara skickade Z14 som är grunden. Det är dock upp till varje part att avgöra själv var i flödet man har sina kostnader.

  Ja   

  Enligt processen ska dessa avvisas med ett negativt aperak. Har dock mottagaren haft systemproblem vilket medfört att meddelandet hanterats för sent ska negativ aperak inte skickas. Detta är samma hantering som tex vid ett leverantörsbyte.    

När det gäller övergångsperioden så har vi tagit fram ett förtydligande. Då det inte finns några PRODAT i ombudsrollen (DEC) så berörs inte dessa meddelanden av övergångsperioden. När det gäller UTILTS så är koden DEC giltig till och med 2025-06-15 och koden DGI är giltig från och med 2025-06-01. Detta innebär att elnätsföretaget ska fortsätta befintliga exporter med DEC i de fall avtal inte tecknats med berättigad part. Så fort avtal är tecknat med berättigad part ska exporten ställas om till DGI.  

Har inte grunderna för DGI uppnåtts (tecknat EDIEL-avtal, godkända tester, avtal tecknat med elnätsföretaget) per 250615 ska befintliga exporter (DEC) upphöra. 

Processer för Z13 / Z14 har inte tagits fram för cancellering. Däremot måste det finnas möjlighet att cancellera en Z15 för elnätsföretagen, till exempel i de fall det skett en felaktig utflytt.

 

En aktör som har flera roller ska ha samma Ediel-ID.

Z14 ska skickas direkt med den mätmetod som gäller vid sändningstillfället. Rapportering ska påbörjas. Om mätmetod ändras ska rapportering fortsätta utifrån nya förutsättningar men ingen ny Z14 eller övriga PRODAT skickas.

Rapportering ska ske på samma sätt som dagens rapportering. Det vill säga, om det saknas värden för några dagar ska dessa rapporteras klart.