Regeringen aktiverar civilplikt för stärkt elberedskap

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Regeringen har förslagit åtgärder för att snabbt kunna aktivera civilplikten inom den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet. Syftet är att stärka Sveriges beredskap inom dessa områden, vilket inte minst kriget i Ukraina har visat sig vara viktigt.

Det allvarliga säkerhetspolitiska läget motiverar att mer skyndsamt vidta åtgärder som kan stärka det civila försvaret inom vissa områden. En åtgärd är att skriva in personer som redan har tillräcklig kompetens för civilplikt inom den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet. Vid höjd beredskap kan mängden tillgänglig personal inom dessa verksamheter snabbt öka.

Energiföretagen: ”Ett snabbspår för el är viktigt”

Energibranschen välkomnar varmt regeringens förslag om stärkt beredskap för krig genom att aktivera civilplikten inom just elförsörjningsområdet.

– Ett snabbspår för el är viktigt då branschen har ett stort behov av montörer och underentreprenörer för uppgiften att skapa en motståndskraftig elförsörjning vid höjd beredskap och krig, säger Energiföretagens vd Åsa Pettersson, och fortsätter:

– El har en viktig roll och får en allt viktigare roll i samhällets omställning till fossilfritt och detta är ett viktigt steg i att stärka Sveriges totalförsvar.

Energiföretagen kan också se att civilplikt för energiförsörjningen i ett bredare perspektiv bör utredas framåt, som innefattar värmesektorn.

40 miljoner kronor och en utredning 

I budgetpropositionen föreslår regeringen ett tillskott på 40 miljoner kronor för aktiveringen av civilplikten. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska ta ett helhetsgrepp kring frågan om hur personalförsörjningen inom det civila försvaret kan tryggas.

Läs pressmeddelande på regeringens webbplats.

Läs PM från Försvarsdepartementet ”Aktivering av civilplikt inom den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet”.

Läs Remiss av promemorian enligt ovan med senaste svarsdatum 8 november till Försvarsdepartementet.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se