Välkommen rapport om stödtjänster från Svenska kraftnät

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska kraftnät har på regeringens uppdrag lämnat in en rapport om nya stödtjänster i kraftsystemet. Rapporten föreslår förbättringar av stödtjänstmarknaderna. Regeringen ser förslagen som viktiga i samband med kommande stora utbyggnad av förnybar elproduktion och elektrifieringen av industrin och transportsektorn. Energiföretagen välkomnar rapporten och vill medverka i den fortsatta utvecklingen.

– Det är bra att slutrapporten är färdig och lämnats över till regeringen, säger Per Wikström som är ansvarig för elnätsutveckling hos Energiföretagen Sverige. Vi har haft synpunkter under resans gång och en snabb genomläsning visar att man tagit till sig vissa, men inte alla. Nu behöver vi analysera rapporten och dra slutsatser utifrån detta nya nuläge. Vi förutsätter att en del i det fortsatta arbetet är att regeringen skickar rapporten på remiss och på så sätt vill ta del av branschens samlade synpunkter på rapportens olika delar.

EU:s regelverk sätter ramarna

De europeiska regelverken ger en TSO (systemoperatör) ett omfattande mandat, skriver Svenska kraftnät. Därför föreslås inte förändringar i de grundläggande regelverken inom de områden som regeringsuppdraget omfattar. Däremot finns ett stort behov av fortsatt implementering och utveckling av existerande stödtjänster, samt avhjälpande åtgärder och nya stödtjänster. En utgångspunkt har varit att Energimarknadsinspektionens förslag genomförs, som gäller implementering av elmarknadsdirektivet i svensk lagstiftning.

Svenska kraftnät kan använda krav, nättariffer och upphandling för att säkra nödvändiga förmågor i elsystemet. Dessa tillvägagångssätt hänger ofta ihop och går att kombinera på olika sätt. EU:s regelverk innehåller ramverk som med varierande detaljeringsgrad anger hur Svenska kraftnät får utforma de olika tillvägagångssätten. Krav, tariffer och upphandling tas upp i kapitel 3, efter en inledande introduktion i kapitel 1 och kapitel 2 som beskriver Svenska kraftnäts roll som TSO.

Rapporten beskriver sedan aktiv effekt och frekvens (kapitel 4), aktiv effekt och överbelastning (kapitel 5), reaktiv effekt och spänning (kapitel 6) och ett elsystem med hög andel kraftelektronik (kapitel 7). I kapitel 8 diskuteras resurstillräcklighet som egentligen ligger utanför regeringsuppdragets omfattning. Svenska kraftnät ser väsentliga frågeställningar kopplade till resurstillräcklighet och har därför valt att översiktligt ta med det i rapporten. Kapitel 9 är till sist en konsekvensanalys av rapportens förslag.

Regeringsuppdrag för ett knappt år sedan – läs mer

För att utveckla elmarknaden ytterligare gav regeringen i november 2020 Svenska kraftnät i uppdrag att föreslå nya ersättningsmodeller och nödvändiga regeländringar kring stödtjänster i kraftsystemet. Med stödtjänster avses funktioner som ska finnas för att stötta och stabilisera kraftsystemet, som frekvensreglering, rotationsenergi och spänningsreglering. Svenska kraftnät även skulle redovisa en tidsplan som beskriver vilka samhällsekonomiskt motiverade åtgärder som planeras.

Läs mer på Svenska kraftnäts webbplats och ladda ned rapporten här

Läs på regeringens webbplats här, inklusive pressmeddelande