Vill du medverka i Energiföretagens referensgrupp för validering?

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Arbetsgivarorganisationen Sobona har, tillsammans med Kommunal och Seko, fått pengar från Myndigheten för yrkeshögskolan för att validera ett antal yrkesroller inom energi. Energiföretagen medverkar i projektet och bjuder in intresserade medlemsföretag att delta i en referensgrupp för vårt arbete. Arbetet ska pågå under 2022 och 2023.

– Branschvalideringen kan vara till stor nytta för våra medlemsföretag, eftersom den underlättar så många delar i företagets kompetensförsörjning, så vi vill gärna vara med i arbetet kring detta. De företag som även är medlemmar i Sobona tar kanske del av arbetet den vägen men vi har ju även andra medlemsföretag, som vi också vill ska kunna vara med och påverka och använda branschvalideringen, konstaterar Åsa Pettersson, vd Energiföretagen.

Vad är branschvalidering?

Validering synliggör kunskaper och kompetenser, oavsett när, var eller hur de har förvärvats. För att validera yrkesroller behöver man först kartlägga vilka kunskaper och kompetenser som krävs för yrkesrollen och ta fram en branschvalideringsmodell. Det görs av personer från arbetsgivarorganisation, fackförbund, branschföreträdare, företag, utbildare och yrkesnämnd, inom respektive bransch. Resultatet blir en nationell yrkesprofil, med moduler för olika kunskaper och kompetenser som ingår. En yrkesprofil är en kvalitetssäkrad beskrivning av vad en individ ska kunna utföra och ta ansvar för inom ramen för en specifik yrkesroll eller ett kompetensområde. När väl modellen finns kan man kartlägga en persons kunskaper och kompetenser på ett strukturerat sätt, för studier eller arbete.

Modulerna som beskriver det man behöver kunna inom respektive yrkesprofil möjliggör både kompetensöverföring till andra yrkesprofiler och utveckling för individen. Branschvalideringsmodellen ska stärka och utveckla branschernas kompetensförsörjning och kompetensutveckling, underlätta rekrytering, matchning, introduktion, praktik, lärande i arbetet och utveckling av relevanta yrkesutbildningar. En persons kunnande kanske motsvarar de flesta modulerna, men om kvalifikationer saknas kan man lätt se vad, och fylla på kompetensen med dessa. Modellen kan även användas i samband med upphandlingar för att säkerställa att leverantörer av tjänster inom branschen lever upp till ställda kompetenskrav.

Vad händer inom branschvalidering energi under 2022-2023?

Med hjälp av statsstödet från Myndigheten för Yrkeshögskolan ska Sobona uppdatera befintliga yrkesprofiler inom energi och införliva dem i den branschvalideringsmodell som Sobona etablerat. Det ska även tas fram två nya yrkesprofiler.

Idag finns sju kompetensstandarder (nationella yrkesprofiler) inom energi:

  • Distributionselektriker – belysning
  • Distributionselektriker
  • Drifttekniker Elnät
  • Beredare
  • Kundservicemedarbetare inom energi
  • Distributionstekniker – distributionsnät
  • Drifttekniker inom kraft-/fjärrvärme

Två nya roller som ska tas fram:

  • Nätplanerare/projektör
  • Projektledare

Energiföretagen Sverige medverkar i Sobonas arbete med detta och tar plats i den nationella organisationen för drift och förvaltning av branschvalideringsmodellen som Sobona har etablerat. Den har även Avfall Sverige, Svenskt Vatten och Svenska Stadsnätsföreningen ställt sig bakom, som företrädare för sina respektive branscher.

Omställningsstudiestöd och omställningsfonder en möjlighet

Möjligheterna att använda de uppdaterade och nya yrkesprofilerna för att utveckla företagets kompetensförsörjning och utbilda yrkesbedömare är ovanligt gynnsamma, genom förändringen av LAS som arbetsmarknadens parter kom överens om häromåret. Då skapades omställningsfonder och regeringen utvecklade ett omställningsstudiestöd. Det kommer att ge stora möjligheter att genomföra kompetensutveckling med medel från fonderna, samt att bekosta valideringar, som stärker både företag och medarbetare.

Vill du vara med i vår referensgrupp?

Energiföretagen Sverige tar emot anmälningar från intresserade att medverka i en referensgrupp, som kan ge företagets perspektiv på yrkesprofilerna som tas fram eller uppdateras. En fråga för gruppen blir att titta på hur vi kan implementera de olika användningsområdena för branschvalidering i medlemsföretagens långsiktiga kompetensförsörjningsarbete, så att alla kan använda dessa verktyg. Skicka din intresseanmälan till annika.johannesson@energiforetagen.se.

Vill du lära dig mer om branschvalidering kan du anmäla dig till den digitala konferensen Strategisk kompetensförsörjning, den 12 oktober. Läs mer om konferensen.

Läs mer om valideringsmodellen för energibranschen på Sobonas webbplats.

Vill du veta mer om validering mer allmänt hittar du även den informationen hos Sobona.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Annika Johannesson

Annika Johannesson

Tf ansvarig kompetensförsörjning samt ansvarig validering av yrkesprofiler
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 27 07
E-post: annika.johannesson@energiforetagen.se