Energimarknadsinspektionens nya fjärrvärmeföreskrift
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Energimarknadsinspektionen publicerade den 1 juni den nya fjärrvärmeföreskriften EIFS 2022:3 utifrån de ändringar i fjärrvärmelagen som trädde i kraft samma datum. Föreskriften och de allmänna råden träder i kraft den 1 juli och innehåller främst nya regler om mätning och information i samband med fakturering. Den nya föreskriften är en del i genomförandet av EU:s energieffektiviserings- och förnybartdirektiv.
Nya informationskrav i samband med fakturering
I föreskriften regleras bland annat att fjärrvärmekundens faktura ska innehålla tydlig information om:
- kontaktuppgifter till fjärrvärmeföretaget,
- debiteringsperioden och de mätvärden som faktureringen grundas på,
- de gällande faktiska priser som fakturan grundas på,
- de skatter och avgifter som tillämpas för fjärrvärme, och
- den energimix, angivet i andelar, som använts vid framställningen av fjärrvärme i fjärrvärmeföretagets fjärrvärmesystem.
Fjärrvärmekundens faktura ska även innehålla en tydlig anvisning om var fjärrvärmekunden kan ta del av (t.ex. på Mina sidor eller motsvarande):
- de av fjärrvärmeproduktionen orsakade årliga växthusgasutsläppen (undantagsregler finns för mindre fjärrvärmesystem),
- sin normalårskorrigerade energianvändning i grafisk form för innevarande debiteringsperiod med en jämförelse med samma period föregående år,
- uppgifter om hur kunden kan lämna klagomål,
- uppgifter om möjligheten att begära medling enligt fjärrvärmelagen (2008:263),
- information om ombudsmannatjänster eller annan tvistlösning,
- kontaktinformation till oberoende användarrådgivning om tillgängliga energieffektiviseringsåtgärder, jämförbara slutanvändarprofiler och objektiva tekniska specifikationer för utrustning som använder energi, och
- jämförelseprofiler i samma användarkategori
Krav på fjärravläsning och möjlighet till elektronisk fakturering med mera.
De nya fjärrvärmeföreskrifterna innehåller även regler om att:
- insamling av mätvärden ska ske genom fjärravläsning (undantagsmöjlighet finns för byggnader av vikt för Sveriges säkerhet)
- fakturering ska ske minst fyra gånger per år
- kunderna ska kunna välja elektronisk faktura
- energitjänsteleverantörer ska på kundens begäran kunna få tillgång till uppgifter om energianvändning
- fjärrvärmeföretagen ska också tillgängliggöra information om energiprestanda och andelen förnybar energi i sina fjärrvärmesystem på webbsida eller motsvarande
Tyvärr införs ingen övergångstid för att tillämpa de nya reglerna, vilket beror på att EU-kommissionen skickat ett så kallat motiverat yttrande i början av april till svenska regeringen och varnat för vite om Sveriges genomförande av energieffektiviseringsdirektivets krav försenas ytterligare.
Mer information
Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, fakturering och tillhandahållande av information om levererad värmeenergi (fjärrvärme), EIFS 2022:3, finns att läsa i sin helhet här. I Energimarknadsinspektionens konsekvensutredning om de nya reglerna redogörs närmare för motiven bakom de nya föreskrifterna som också kan ge viss vägledning för tillämpningen av de nya reglerna.
Ändringarna i fjärrvärmelagen SFS 2022:334 finns att läsa här och i fjärrvärmeförordningen SFS 2022:337 här som publicerades den 4 maj.
Kontakta mig om du vill veta mer
Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se