Nyanlända ingenjörer introducerades för branschen på vår elnätsmässa
Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·
Många nyanlända i Sverige har ett viktigt mål; att få ett jobb. Då energibranschen kommer behöva 8000 nya medarbetare de kommande tre åren bjöd vi in ett gäng arbetslösa välutbildade nyanlända till vår elnätsmässa EBR Metod- och maskindagar 2022. Resultatet blev en dag fylld av nyfikna frågor, nätverkande bland utställarföretag och utbyte av erfarenheter om jobbsökande.
Energiföretagen Sveriges jättemässa EBR Metod- och maskindagar besöktes av drygt 1500 distributionselektriker, servicetekniker och elnätschefer. Men eftersom branschen inom de närmsta tre åren kommer behöva anställa ytterligare 8000 tekniker och ingenjörer för att klara klimatomställningen passade vi även på att bjuda in YH-studenter och gymnasieelever till mässan.
På mässans tredje dag välkomnade vi dessutom sex nyanlända ingenjörer som just avslutat Luleå tekniska universitets (LTU) Snabbspår Elkraft och som nu alla söker jobb eller praktikplats. Under dagen fick de se och känna på det senaste inom elnätsteknik, en chans att ställa alla sina nyfikna frågor om jobb i branschen och möjlighet att nätverka med utställarföretag. Ett första steg för att komma in i jobb helt enkelt.
Deltagarna på träffen har alla en ingenjörsutbildning och arbetslivserfarenhet från sitt respektive hemland. Trots det har ingen av dem lyckats få ett jobb i energibranschen under sina år i Sverige. På mässan fick de testa på andra sorters jobb än vad de är vana vid, som att kapa kablar och montera skåp.
”Allt vi behöver är en chans.”
Dagen avslutandes med ett samtal tillsammans med medarbetare på mässans värdföretag Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Där tipsade nätutvecklaren Anton Gardeblad om att en väg till ett ingenjörsjobb i energibranschen kan vara att börja jobba med ett helt annat jobb ute på fält eftersom man därifrån har möjlighet att avancera fort inom många stora och medelstora energiföretag. Han menade att man inte behöver sikta på drömjobbet direkt eftersom det är enkelt att klättra och göra karriär på kort tid i branschen.
”Vi pratar inte flytande svenska, men vi lär oss hela tiden. Vi har alla rätt bakgrund och vi kämpar. Det enda vi behöver är en chans. Vi har en massa kunskaper som vi kan bidra med på ett energiföretag”, sa Amelia Cruz, en av de utlandsfödda ingenjörerna på mässan.
Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljös HR-utvecklare Anne Sarsten höll med Amelia om att det nog är just en första chans de nyanlända ingenjörerna behöver för att lyckas få in en fot i den svenska energibranschen.
”Jag tror också att ni behöver få chansen att komma in på ett företag via en praktik eller en provanställning. Vi på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö jobbar för att kunna välkomna fler till oss”, sa Anne Sarsten.
Vill ditt företag erbjuda en utrikesfödd ingenjör praktik?
Ett enkelt sätt att erbjuda praktik till utrikesfödda ingenjörer är genom Jobbsprånget. Läs mer om Jobbsprånget.
Kontakta mig om du vill veta mer
Elin Fellers
Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se