Delning av energi – nytt beslut om undantag från koncessionsplikt

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimarknadsinspektionen, Ei, har i dagarna meddelat ett beslut som avser det nya undantaget för delning av energi i förordningen om undantag från kravet på nätkoncession. Beslutet har fattats av Ei:s generaldirektör och är avsett att vara vägledande.

Det nya undantaget för delning av energi infördes den 1 januari 2022 och återfinns i 22c§ förordning (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen.

22 c § lyder:
Ett internt lågspänningsnät för delning av energi som inte är en luftledning får byggas och användas utan nätkoncession:
   1. inom nätinnehavarens fastighet, och
   2. mellan byggnader och anläggningar som var för sig även har en anslutning till en ledning eller ett ledningsnät som används med stöd av nätkoncession.

Oklart formulerat och svårtolkat

Redan innan det nya undantaget trädde i kraft väckte det stort intresse, inte minst från solcells- och fastighetsbranschen, eftersom det ökar möjligheterna att exempelvis dela egenproducerad el mellan bostadshus. Tidigt stod det dock klart att undantaget är oklart formulerat och svårtolkat.

Beslutet som Ei nu meddelat gäller en golfbana och avser ett markförlagt lågspänningsnät mellan en verkstadsbyggnad med solceller, ett pumphus samt klubbhus, alla belägna på en och samma fastighet. I beslutet uttalar Ei följande: ”För ett ledningsnät inom en och samma fastighet krävs det endast en anslutning till överliggande nät när det gäller delning av energi, oavsett vad det är för typ av byggnader och anläggningar”.

Motiveringen i beslutet är mycket sparsam och det framgår inte varför Ei har kommit fram till denna slutsats. Ei:s tolkning innebär dock indirekt att ett internt nät för delning av energi får passera en fastighetsgräns men att det då krävs att de byggnader och anläggningar som är anslutna till det interna nätet var för sig även ska ha en anslutning till det koncessionerade nätet.

Energiföretagen efterlyser utförligare motivering

Helena Laurell, chefsjurist på Energiföretagen kommenterar:

– En mer utförlig motivering hade varit önskvärd eftersom det kan ifrågasättas om Ei:s tolkning är förenlig med ordalydelsen i 22c§. I förordningen står ”och” mellan punkten 1 och 2 i 22c§ men Ei synes ha tolkat ”och” som ”eller”. I övrigt kan noteras att begreppet ”delning av energi” saknar definition i förordningen och att det finns ett behov av att klargöra innebörden. I det nu aktuella fallet konstaterade Ei att det fanns en solcellsanläggning på en av byggnaderna och att det planerades för energilager men Ei utvecklade inte närmare i beslutet om detta faktum var avgörande för att delning av energi skulle anses föreligga.

Det berörda elnätsföretaget har förklarat att det, som det ser ut i dagsläget, inte har för avsikt att överklaga beslutet. Detta bland annat eftersom det aktuella nätet är beläget på en jordbruksfastighet vilket innebär att även andra undantag i förordningen än 22c§ kan aktualiseras.

Vad händer nu?

Energiföretagen bevakar kommande tolkningsbesked från Ei när det gäller 22c§ och återkommer så snart det finns något nytt att rapportera.

Läs beslutet här

Länk till förordningen

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Helena Laurell

Helena Laurell

Gruppchef Juridik
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 26 51
E-post: helena.laurell@energiforetagen.se