Klimatklivet fokuserar i år på överskottsvärme – ansök!

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Klimatklivet är ett investeringsstöd som minskar klimatpåverkande utsläpp och bidrar till omställningen bort från fossil energi. Överskottsvärme är ett område som Klimatklivet prioriterar under 2022. Investeringar som tar vara på överskottsvärme från exempelvis industri och datorhallar är viktiga för klimatomställningen i Sverige. Naturvårdsverket välkomnar att ansöka om stöd.

Investeringar som syftar till att ta hand om överskottsvärme är viktiga för en grön omställning, skriver Naturvårdsverket. Trots goda tekniska möjligheter är det endast en bråkdel av överskottsvärmen från industrier och företag som används idag. Det finns därmed stor potential i åtgärder som kan återvinna överskottsvärme, och möjligheter att få stöd från Klimatklivet. Investeringarna kan leda till minskad användning av fossila bränslen, eller att elenergi kan användas mer effektivt.

Olika kategorier kan söka om medel

Både den som levererar överskottsvärme, och den som tar emot överskottsvärme kan söka medel för att genomföra investeringen. Stödet kan till exempel gå till:

  • Investeringar för att tillvarata överskottsvärme från egen verksamhet på bättre sätt.
  • Samarbeten mellan industriföretag och kommunala energiföretag för att öka återvinning av överskottsvärme från tillverkningsprocesser och serverhallar till värme som kan tas om hand i fjärrvärmeverk.

Aktörer som kan få stöd är företag, kommuner, regioner, bostadsföreningar eller andra organisationer. Tidigare har exempelvis Boliden Mineral AB och Skellefteå Kraft AB beviljats stöd för investeringar som ska omvandla överskottsvärme från Boliden Rönnskärs smältverk till fjärrvärme i Skellefteås fjärrvärmenät. Mer om detta fall kan läsas här.

Företag och Klimatklivet satsar tillsammans

Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Den största delen av investeringskostnaden för de olika åtgärderna står företaget eller organisationen som söker för. Klimatklivets del av finansieringen är i genomsnitt 41 procent. Hittills har totalt 21,6 miljarder kronor investerats av lokala aktörer och Naturvårdsverket tillsammans.

Det är viktigt att relevanta ansökningar kommer in, så att rätt aktörer kan få stöd, menar Naturvårdsverket. Till och med slutet av år 2021 har Klimatklivet beviljat 4 190 ansökningar. Laddstationer och energikonvertering är hittills de två i särklass största områdena där medel har beviljats. Men i år är fokus alltså inriktat på överskottsvärme.

Tre ansökningsperioder 2022 – andra perioden snart

Klimatklivet planerar att hålla öppet för ansökningar tre gånger under 2022:

  • Första ansökningsperiod: 10–28 februari
  • Andra ansökningsperiod: 3–18 maj
  • Tredje ansökningsperiod: 23 augusti–8 september

Vidare läsning

Läs om hur du kan söka stöd

Exempel på projekt som har fått bidrag från Klimatklivet

Läs pressmeddelande om årets satsning

Läs om Klimatklivet hos Naturvårdsverket

För mer information, kontakta Samira Jabet, även på tel 010-698 12 51