Tillsammans möter vi kompetensutmaningen

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Praktik eller fast anställning – det spelar egentligen inte så stor roll. Rekrytering handlar alltid om att lära känna en persons kompetenser och identifiera den långsiktiga potentialen. För Linn Wallo på Luleå Energi är strategisk kompetensförsörjning del av det vanliga jobbet sedan flera år. Nu prövar hon själv rollen som mentor i Energy Buddies.

Redan 2016, då Linn kom in som praktikant i bolaget, upplevde hon att kollegorna var medvetna om branschens kompetensutmaning – men att det ändå inte var riktigt konkret där och då. Rekrytering skedde nämligen ofta inom branschen.

– När energibolag rekryterar varandras medarbetare löser de ju kompetensbristen där och då. Men så småningom landade budskapet: för att agera långsiktigt behövde hela företaget bidra och samarbeta med andra i branschen.

Att arbeta gemensamt gör insatserna effektivare, samtidigt som det stärker och synliggör branschen, menar Linn. Nyckeln är att hitta personer som vill och kan utvecklas, både som nyanställda och i sitt fortsatta arbetsliv. Det gäller nämligen alla – även en ”exakt rätt bakgrund” behöver byggas på och utvecklas genom hela arbetslivet.

En av Linns första uppgifter blev att slussa in irakiska civilingenjören Enas som språkpraktikant, och numera är de båda tillsvidareanställda. Luleå Energi använder numera begreppet innanförskap som paraplybegrepp för mångfald och inkludering. De försöker vara synliga som arbetsgivare, aktivt söka upp även grupper och individer utanför branschen och erbjuda examensarbeten, praktik och mentorskap.

Nyligen träffade Linn sin adept Mahdi för första gången, och eftersom båda bor i Luleå kunde de träffas i verkliga livet, på Luleå Energi. Linn upplever att Energy Buddies’ handböcker var ett utmärkt stöd i deras samtal:

– Mahdi och jag använde frågorna i handledningen vid vår första träff på egen hand. Bland annat fick vi berätta för varandra vilka yrkesdrömmar vi hade som barn – ett jättebra sätt att lära känna varandra som personer.

En hall med flera dörrar

För rekrytering och ombordstigning på Luleå Energi används numera flera av de bransch­gemen­samma verktyg som tagits fram i samarbete med arbetsgivarorganisationen Sobona. Processen följer samma steg oavsett om det gäller praktik, examensarbete eller tillsvidareanställning. Linn beskriver det som ”flera dörrar in till samma hall”:

– Egentligen är det ju samma sak: vi behöver lära känna personen och de kompetenser hen har. Yrkesprofiler och validering är värdefulla för att kartlägga yrkeskompetensen. För den som är relativt ny i Sverige får vi fokusera extra på att bedöma den språkliga kompetensen.

Kartläggningen blir grunden för en plan för hur personen ska utvecklas för att successivt fullt ut axla sin yrkesroll. Språkutveckling blir en del av det och omfattar både det personen själv kan göra och det som omgivningen kan göra för att stödja och underlätta inlärningen.

Handledaren är nyckeln till framgång

När det gäller praktik är rätt handledare en nyckelfaktor, men Linn betonar att handledaren absolut inte behöver vara någon yrkesexpert:

– Det är lätt att tänka att handledaren måste vara en riktig trotjänare som kan allt, men det stämmer inte. Det kan till och med vara tvärtom - att själv nyss ha varit ny eller nyutbildad kan göra det lättare att förstå vilket stöd som behövs. På samma sätt kan jag nu introducera Mahdi i de yrken som finns hos oss. Jag behöver inte vara expert på ett yrke för att beskriva hur vi jobbar och vad vi gör.

Bästa möjliga språkutveckling

En av tankarna med Energy Buddies är att adepterna ska få tillfällen att utveckla sin svenska. Träffarna blir en möjlighet både för att träna vardagsspråk och för att lära känna energibranschens yrkesspråk. En särskild del i handböckerna tar upp just språkfrågan och är tänkt att underlätta samtal om just språket.

Rädslan för att inte förstå eller göra sig förstådd finns både hos den som är ny och hos de nya kollegorna. Linn har sett vilken skillnad det kan göra att prata öppet om just språket:

– Olika personer har olika sätt att lära och har kommit olika långt med svenskan. Genom att uttryckligen prata om språket kan vi tillsammans hitta bästa sätten att gynna och bidra till språkutvecklingen.

Första steget är svårast

Även om de egna insatserna ibland kan kännas som en droppe i havet, gläds Linn åt det som hon och kollegorna på Luleå Energi har gjort. Hon ser mycket positivt på att få lära känna Mahdi och själv få prova på att vara mentor.

Varje steg vi tar i rätt riktning är värt att uppmärksammas – både för den enskilda personen och för branschen. Det bidrar till ökad öppenhet och vana vid olikheter, vilket i sig gör tröskeln mindre för varje gång.

– Det är lätt att fokusera på hindren och svårigheterna, och låta det vara skäl nog att avstå från att göra något. Men nu har vi flera stora utmaningar som hänger ihop: integration, kompetensförsörjning och energiomställning. Då är det ju garanterat rätt att våga försöka.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se