Bra att nyttja schaktmassor – men förtydliganden behövs

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen Sverige ser positivt på Naturvårdsverkets förslag om att skapa en effektivare resursanvändning genom användning av schaktmassor. Förslagen ökar återvinningen av massor för anläggningsändamål. Det är positivt att Naturvårdsverket föreslår flera lättnader, bland annat att hantering av massor på byggarbetsplatsen underlättas. Dock krävs vissa förtydliganden för att enklare kunna följa förslagen.

Foto: Jan Kansanen/Mostphotos

Energiföretagen Sverige har besvarat Naturvårdsverkets remisskrivelse ”Hantering av schaktmassor och annat naturligt förekommande material som kan användas för anläggningsändamål”. Det är positivt, menar Energiföretagen att Naturvårdsverket vill skapa en effektivare resursanvändning. Förslaget måste dock bli mycket tydligare kring vad som avses för att det ska kunna efterlevas av verksamheten.

Behov av förtydliganden enligt Energiföretagen

Energiföretagen Sverige tar i sitt remissvar upp flera områden där förtydliganden i förslagen från Naturvårdsverket behövs:

  • En praktisk utmaning gäller provtagning. Det är otydligt om prover bör tas på alla massor, även om de ska användas på samma plats igen.
  • Anläggningsägarnas arbete försvåras vid ökad anmälningsplikt som idag inte finns. Därmed motverkas ökad användning av massor.
  • Det är viktigt att tydliggöra om verksamheter inom energi- och infrastrukturområdet definieras som bygg- eller anläggningsverksamhet.
  • Icke förorenade massor behöver definieras. Det bör vara enklare att undanta alla rena massor och inte bara de som ska återfyllas med.
  • Skilj mellan invasiva arter. En del arter är inte särskilt aggressiva och inte svåra att hantera. Verksamhetsutövaren behöver göra en genomgång av invasiva arter och ta rimliga åtgärder på plats.
  • Orimliga krav ställs i form av en mängdgräns för återvinning och att avfallet ska vara inert. Energiföretagen Sverige avstyrker detta förslag.
  • Definitionen av avfall bör tydliggöras. En tydligare vägledning på området kan dessutom bidra till en mer resurseffektiv hantering av massor. Skilj mellan användning på plats och användning på annat ställe.
  • Det görs ingen avvägning mellan olika miljömål. Det är inte rimligt att enbart målet giftfri miljö väger tyngst och inte åtgärdens påverkan på miljön som helhet. Det behövs verktyg och algoritmer där miljömålen vägs in tillsammans.
  • Det är bra att Skatteverket ihop med Naturvårdsverket ska se över lagen om skatt på avfall med avseende på avdragsmöjligheter för massor. Lagen om skatt på avfall behöver ändras för att dagens styrmedel ska fungera optimalt.
  • Det är bra att Boverket och SGU får uppdrag att se över hur befintliga verktyg kan utvecklas och om ytterligare verktyg behövs för att uppkomna massor ska kunna nyttiggöras maximalt.

Läs mer detaljerade kommentarer i Energiföretagen Sveriges remissvar