Nordenergis årsmöte diskuterade energikrisen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Nordenergis styrelse – Steering Group – hade sitt första fysiska årsmöte på tre år när man i början av veckan samlades på Island hos den isländska systerorganisationen Samorka. Energiföretagen representerades av vd Åsa Pettersson, Brysselansvarig Julia Lindholm och EU-ansvarig Sara Emanuelsson. Förutom själva årsmötet, där fokus låg på energikrisen, gjordes även studiebesök i Islands första vattenkraftverk och på en anläggning som producerar geotermisk el och värme.

Det var en i flera aspekter ny laguppställning som nu träffades än vid det senaste årsmötet, då två av fem nationella branschorganisationer har bytt vd och det gemensamma nordiska kontorets samtliga Brysselchefer är relativt nya. Utöver vår egen Åsa Pettersson, som tillträtt under perioden, har även det nybildade Green Energy Denmark en ny vd i tidigare finansministern Kristian Jensen.

Alla utom Island upplever krisen – liknande erfarenheter

Själva årsmötet präglades av energikrisen, som drabbar alla de nordiska länderna utom Island hårt. Organisationerna utbytte erfarenheter kring krisåtgärderna som vidtagits i respektive land. Diskussionerna i de nordiska länderna har liknat varandra; det har införts bankgarantier i både Finland och Danmark, liksom energieffektiviseringskampanjer och olika stöd till slutkund.

Finland har av ekonomiska skäl inte kunnat betala ut stöd på samma sätt, men har genomfört skattesänkningar. Samtliga organisationer kunde rapportera att det varit väldigt intensiva månader där det krävts omfattande insatser från branschen, både i utarbetandet av åtgärderna och i att administrera insatserna.

Ökat fokus på elmarknadsfrågor

Mötet antog också en uppdaterad handlingsplan för återstoden av det finska ordförandeskapet, alltså till oktober 2023. I ljuset av EU-kommissionens utlovade marknadsöversyn, där förslag till en ny marknadsmodell väntas läggas fram Q1 2023, har ett ökat fokus lagts på elmarknadsfrågor. Det diskuterades särskilt hur Nordenergi kan samarbeta för att proaktivt påverka kommissionen att lägga förslag som adresserar utmaningarna som följer av klimatomställningen, utan att marknadsmodellen behöver göras om i grunden.

– Det har varit givande dagar där jag fått möjlighet att knyta djupare kontakter med mina nordiska motsvarigheter och utbyta lägesbilder kring energikrisen, sammanfattar Energiföretagens vd Åsa Pettersson. Det underlättar när vi i energibranschen nu ställs inför stora utmaningar. I dessa kristider behöver vi samarbeta ännu mer inom Norden kring policyutveckling på både den nationella nivån och EU-nivån.

Besök vid energianläggningar

Styrelsen passade även på att besöka Islands första vattenkraftsanläggning, som idag fungerar som museum och utbildningsanläggning, samt det lokala företaget ON:s (Reykjavik Energi) geotermiska elproduktionsanläggning, som är en av väldens största i sitt slag. 47 stycken upp till 2 km djupa borrhål producerar ånga, gas och vatten. Stationen som är försedd med 7 turbiner med en maxeffekt på 300 MW el förser också Reykjavik med 85-gradigt vatten till bland annat värme och uppvärmning av gator.

De återstående gaserna från stationen, som bland annat innehåller koldioxid, pumpas åter ned i berget och binds i lavastenen. Island har en stor outnyttjad potential att fånga in och lagra koldioxid i berggrunden. Det pågår försök med att fånga in koldioxid från luften samt att skeppa infångad koldioxid från Norge för lagring på Island.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Sara Emanuelsson

Sara Emanuelsson

Enhetschef Politik & samhälle
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 56
E-post: sara.emanuelsson@energiforetagen.se