Energiministrar ger EU-kommissionen grönt ljus för att föreslå nödåtgärder på elmarknaden

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Ett extrainsatt energiministermöte om krisåtgärder för elmarknaden hölls på fredagen. Inför mötet hade det spekulerats en del om huruvida ministrarna på mötet skulle kunna fatta konkreta beslut om gemensamma nödåtgärder för att minska elpriserna. Då det inte fanns några konkreta lagförslag på bordet hölls i stället hölls en allmän diskussion utifrån vägledande frågeställningar, som syftade till att avgöra om det fanns stöd för gemensamma krisåtgärder och i så fall vilka.

Enligt tjeckiska ordförandeskapets återrapportering från mötet uppmanade EU:s energiministrar kommissionen att i nästa vecka lägga fram konkreta lagförslag som begränsar de höga gasprisernas inverkan på elanvändare, som reducerar elanvändningen, som adresserar marknadsaktörernas likviditetsproblem samt överväga hur ETS-systemet kan användas för att hantera de höga elpriserna. Kommissionen uppmanas även att skyndsamt återkomma med förslag till medel- och långsiktig marknadsöversyn, i enlighet med tidigare beslut.

- Det var väntat att det inte skulle fattas beslut idag, konstaterar Sara Emanuelsson, EU-ansvarig på Energiföretagen. Mötet syftade till att ta pulsen på energiministrarna så att EU-kommissionen skulle få en känsla för vilka lagförslag man snabbt kan nå enighet om.

Efter att kommissionen lägger fram lagförslag i samband med ordförande Ursula von der Layens s.k. State-of-the-Union tal på onsdag, är förhoppningen att rådet ska kunna förhandla fram förordningar, som är tänkta att gälla fr.o.m den 1 november, på rekordtid. Det ryktas om ytterligare ett extrainsatt ministermöte i slutet av september.

En förutsättning är att det går att samla en majoritet kring gemensamma lösningar. Det uttalande Von der Layen gjorde i onsdags gav en fingervisning om vad som kan bli aktuellt. Det förslag till ”vinterpaket” som skisseras består av fem delar;

  • gemensamma insatser för energibesparingar,
  • reglering som sätter ett pristak för s.k. ”inframarginell” elproduktion, som skulle kunna finansiera kompensation till konsumenter.
  • motsvarande reglering för fossila bränslen
  • förbättrad likviditet för elproducenter
  • ett pristak på rysk gas

Det sistnämnda, mycket kontroversiella förslaget, plockades dock inte upp i ordförandeskapets sammanfattning av ministermötet.

- Det är mycket i detta paket som är kontroversiellt och där medlemsstaterna kan ha invändningar, säger Sara Emanuelsson. Energiföretagen har t ex enskilt (se bilaga nedan) och tillsammans med Nordenergi (länk nedan) bestämt invänt emot förslaget till pristak för inframarginell elproduktion i våra inspel till regeringen och kommissionen. Det är inte en så rättfram lösning som det kan tyckas, då det råder mycket olika förhållanden på olika marknader med prissäkringar, att incitamenten till produktion försvinner i ett mycket kritiskt läge osv.

- Det krävs nog en hel del flexibilitet i förslagen om de ska kunna beslutas så snabbt som man hoppas på, avslutar Sara Emanuelsson. Energiföretagen kommer fortsatt följa förhandlingarna och föra en tät dialog med beslutsfattare i Sverige och på EU-nivån.

Se Energiföretagens inspel "Swedenergy's response to non paper on emergency market electricity intervention" 

Se "Nordenergi Position paper on market interventions"

Lyssna på regeringens presskonferens med anledning av det extrainsatta energiministerrådsmötet i Bryssel. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Sara Emanuelsson

Sara Emanuelsson

Enhetschef Politik & samhälle
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 56
E-post: sara.emanuelsson@energiforetagen.se