Magnus Thorstensson utbildar svenskarna om elpriset i media

Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·

I takt med att elpriserna blir högre blir telefonsamtalen till vår råkraftsmarknadsexpert Magnus Thorstensson allt fler. Det är många fler journalister och privatpersoner som ringer än medarbetare på energiföretag. Så vad tycker Magnus att energiföretag bör informera kunderna om kopplat till de höga elpriserna?

Låt oss inleda med det grundläggande som de flesta säkert redan har koll på – vad är anledningen till de höga elpriserna?
Kriget i Ukraina har lett till stigande priser på naturgas, som i sin tur har lett till höga elpriser i Europa och de europeiska priserna smittar av sig på priserna i Norden och Sverige. Smittspridningen till Sverige har dessutom förstärkts av avsaknaden av planerbar elproduktion i södra Sverige.

Var och varannan dag blir du uppringd av journalister som har frågor kopplat till de höga elpriserna. Vad frågar de flesta journalister om?
Eftersom priset på naturgas började stiga redan hösten 2020 frågor journalisterna inte så mycket om bakgrunden längre, utan den är hyfsat känd nu. Idag handlar frågorna mer om flakshalsintäkter. På de frågorna är den enklaste förklaringen att börsen köper el i lågprisområden och säljer elen i högprisområden. Vinsten av detta, det vill säga produkten av prisskillnaden mellan två elområden multiplicerat med flödet mellan områdena, tillfaller Svenska kraftnät för handeln mellan de svenska elområdena. Mellan länder delas intäkterna mellan TSO:erna, vanligen hälften var, med undantag av Baltic Cable som ägs av Statkraft.

Journalisternas frågor handlar även om hur priserna blir till vintern, vilket är omöjligt att egentligen svara på. Som branschförening är vi dessutom försiktiga med att uttala oss om priserna på den konkurrensutsatta marknaden, så då hänvisar jag i stället till våra medlemsföretag, eller möjligen till den finansiella elhandeln på Nasdaq.

Du besvarar även samtal från våra medlemmar. Vilken är den vanligaste medlemsfrågan kopplat till de höga elpriserna?
Våra medlemmar frågar faktiskt inte så mycket om elpriserna, utan de undrar mer över vad som händer på EU-nivå – om EU-kommissionen har gjort några utspel. Däremot får jag desto fler frågor från privatpersoner och vanligast är att de inte förstår hur marknaden fungerar, vilket är fullt förståeligt då det är komplext.

Vilken information om de höga elpriserna anser du att våra medlemmar kan behöva trycka på lite extra i kundkommunikationen?
Jag tror att det viktigaste företagen kan göra är att bistå kunderna med energispartips, men också att förbereda dem på att räkningarna riskerar att bli höga i vinter.

Hur kan du som råkraftsmarknadsexpert hjälpa våra medlemmar kopplat till de höga elpriserna?
Mitt viktigaste bidrag är att sprida information om hur marknaden fungerar i kontakten med politiker, journalister och privatpersoner. Utöver det håller jag även medlemskretsen uppdaterad om olika förslag. Sen tror jag att Energiföretagen Sveriges agerande gentemot Svenska kraftnät också är av betydelse.  När vi har legat på och ställt frågor uppfattar jag det som att det har lett till att Svenska kraftnät har blivit mer transparenta i såväl sitt agerande som i sin kommunikation och att de vet av vi kommer att fortsätta ställa krav på mer överföringskapacitet till marknaden framöver.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se