SÄPO presenterar nya vägledningar om säkerhetsskydd

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Säkerhetspolisen har tagit fram nya vägledningar som kan fungera som ett stöd för verksamhetsutövare i tillämpningen av säkerhetsskyddsregelverket. Vägledningarna ska revideras och kompletteras under våren 2023 för att harmonisera med de ändringar av säkerhetsskyddslagen som genomfördes i december 2021.

Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) gäller alla som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Här omfattas fler verksamheter än tidigare, och lagstiftningen förtydligar att det gäller både offentliga och privatägda verksamheter. Den 1 januari och 1 december 2021 utökades lagen med bestämmelser om bland annat överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet och tillsynsmyndigheternas möjligheter till sanktionsavgifter.

Med säkerhetsskydd avses skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten samt skydd i andra fall av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), eller som skulle ha omfattats av sekretess enligt den lagen om den hade varit tillämplig.

Fyra uppdaterade vägledningar

Nya vägledningar om säkerhetsskydd som tagits fram i nyversion under april månad handlar om:

  • Personalsäkerhet
  • Säkerhetsskyddsanalys
  • Avlyssningsskyddade utrymmen
  • Besök och utländska delegationer

Vägledningarna finns att ladda ned på SÄPO:s webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se