Näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap – möte 4

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

På senaste mötet i näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap stod Sveriges kommande nationella säkerhetsstrategi i fokus. Hot och utmaningar diskuterades, samt åtgärder i sak och metod för att främja nationell säkerhet i olika verksamheter. Dessutom togs upp hur medlemmarna i rådet ser på den samverkan med offentlig sektor och civilsamhället som sker i relation till utländska aktörer för att främja ökad nationell säkerhet.

Rådet för det tvärsektoriella näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap leds av Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, och består av representanter från näringslivet, staten samt arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer.

Klart om cirka ett halvår

Den nationella säkerhetsstrategin ska strategiskt bygga en ny kultur med hängrännor i stället för stuprör. Arbetet påverkar samtliga departement och sakområden. Under 2024 ska ett 20-tal strategier förutom nationella säkerhetsstrategin uppdateras. Strategin för säkerhet beräknas bli klar under sena våren 2024 och gälla över två mandatperioder fram till 2030.

Säkerhetsstrategin ska ses som en vägledning. Fyra områden har definierats som centrala:

  1. Försvar och internationella samarbeten
  2. Nationell sammanhållning och samhällssäkerhet
  3. Samhällsfunktion och ekonomisk säkerhet
  4. Forskning, innovation och ny teknik

Energiföretagens inspel i energifrågor

Sverige står inför flera utmaningar kopplade till klimatförändringar och energiförsörjning. För att möta dessa utmaningar välkomnar Energiföretagen att staten tar en mer aktiv roll i planeringen och samordningen av energisystemet.

Det är också viktigt att satsa på kompetensförsörjning för att stärka beredskapen och möta kommande hot och utmaningar inom kritisk infrastruktur. Samt att tydliggöra de förväntningar och åtaganden som finns på det civila försvaret och energiförsörjningen på Sverige som medlem i Nato.

Stärkt bevakning och skydd av kritisk infrastruktur, som elkablar på land, till havs och i luften, är avgörande för att skydda Sveriges säkerhet. Vi har nyligen sett exempel på hur sårbara vi är i och med de sabotage som skett i Östersjön.

För detta är samarbetet inom EU avgörande. Energisystemen i Europa sitter ihop och är beroende av varandra. Det är därför angeläget att tydliggöra hur gemensamma energiutmaningar påverkar den säkerhetspolitiska agendan, men även Sveriges åtaganden i EU:s krisberedskap. Staten behöver bygga upp ett väl fungerande europeiskt samarbete för att både ge och kunna ta emot stöd vid större energikriser.

Slutligen blir det viktigt att säkerställa stabila leverantörskedjor för Sveriges säkerhet och konkurrenskraft på lång sikt. Vi har sett hur invasionen av Ukraina har påverkat biobränslepriserna avsevärt med 200 procent prisökningar. Våra företag anpassar nu sin elproduktion för att spara bränslen och fokusera på värmeleveranser, vilket påverkar elpriserna än mer om vintern blir kall.

Mer information finns här på regeringens webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se