Energy Buddies – final med framtidshopp

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Drygt 100 möten på tumanhand mellan våra medlemsföretag och utrikesfödda ingenjörer som vill jobba just i vår bransch. Nyligen avslutades mentorprogrammet Energy Buddies, men nu fortsätter de drygt 40 deltagarna att nätverka – med varandra och med andra.

I de 24 paren som matchades i september fanns totalt 28 kvinnor och 20 män boendes runtom i Sverige. De flesta adepter var studenter i något av de två ”snabbspåren” vid Luleå tekniska universitet: energiteknik och elkraftteknik. Mentorerna representerar 16 medlemsföretag och en rad olika yrkesroller: tekniker och ingenjörer, HR-personer, analytiker och vd:ar.

Sedan starten i oktober har varje par setts vid fem tillfällen och diskuterat kompetenser, karriärmål och möjliga yrkesroller. Programmet är i grunden digitalt, men en del par har även kunnat ses fysiskt vid något tillfälle och besöka mentorns arbetsplats. I programmets handböcker finns ett föreslaget tema och stödmaterial, men i praktiken är det mentorparen själva som råder över upplägget.

Flexibilitet och frihet

En insikt är att mentorns yrkesroll inte på något sätt är avgörande – det är däremot öppenheten och intresset. Vissa mentorer har kunnat introducera sin adept för kollegor. Mahdi Mahdavi Rad fick HR-strategen Linn Wallo på Luleå Energi som mentor och var först lite frågande:

– Jag trodde det kunde vara en nackdel att inte få en ingenjör som mentor, men Linn kände ju till många olika yrken! Hon ordnade så att jag fick träffa en av hennes kollegor, en driftingenjör. Linn hjälpte mig förbättra mitt cv och berättade om hur anställningsintervjuer går till – jag fick till och med prova ett rekryteringstest.

Deborah Spira, affärsstrateg på Vattenfall, introducerade adepten Tatiana för sin kollega Jonas, chef för Development Hub på Vattenfall Eldistribution. På hans avdelning finns roller som skulle kunna stämma väl med Tatianas erfarenheter och intressen. Jonas deltog en stund på ett av Deborahs och Tatianas möten och berättade om verksamheten och de rekryteringsbehov han ser framåt.

Liten insats med stort värde

Daniela Miteva har haft Jenny Jutström, projektledare på Jönköping Energi, som mentor. De har pratat mycket om att skriva cv och ansökan – högaktuellt när Daniela nu närmar sig slutet på sin snabbspårsutbildning:

– Samtalen med Jenny har gett mig mycket och gjort mig säkrare när jag ska söka jobb. Att lyfta fram sina styrkor och faktiskt utelämna och tona ner sådant man inte kan. Jenny liknade platsannonserna med en önskelista till tomten – det kanske inte går att få allt!

Jenny uppskattar att Daniela var tydlig med vilken hjälp och bollplank hon önskade:

– Jag som är uppväxt i Sverige tar så mycket för givet. För den som är ny, både i landet och i språket, kan små saker vara jättesvåra att få grepp om – hur formell man ska vara, till exempel. Ett av mina tips till Daniela var att verkligen lyfta fram det faktum att hon drömmer om att flytta till Norrland, när hon söker jobb där. Det är ju en jättemerit!

Jenny_J2.jpgJenny upplever att hon har kunnat bidra och att rollen som mentor faktiskt var enklare än hon förväntat sig:

– Efter ett par samtal kändes det mer som att ringa en kompis. Vi kommer att fortsätta hålla kontakt och förhoppningsvis också ses, även om det får bli efter själva programavslutet.

Nätverk är nyckeln

Sara Loréhn, mentor från Stockholm Exergi, höll en presentation med budskapet att fortsätta nätverka på alla de sätt som finns tillgängliga. Att höra av sig med ett mejl till sin mentor, adept eller andra kontakter då och då kan betyda mycket, tillfälligheter kan bli till jobbmöjligheter. Även när det gäller jobbsökandet finns många vägar att gå – man behöver inte vänta på en platsannons.

– Våga ta kontakt med både företag och enskilda personer, de flesta upplever det positivt. Men först och främst: se till att ta kontakt på LinkedIn med alla i den här gruppen! Och nöj dig inte med att ni blir kontakter; du behöver också vara aktiv och nyfiken på det som andra skriver. Tänk bara vilka kontaktnät vi som är med här har tillsammans!

När samtliga mentorer och adepter ombads att beskriva Energy Buddies med ett enda ord strömmade värmen i etern:

stimulerande, gemenskap, omtänksamt, inspirerande, givande, mänskligt, framtid, möjligheter, engagemang, kul, öppenhet, potential, givande, framtid, framtidstro, imponerande, lärorikt, hopp, nyckel…

Vilken återkoppling och vilket framtidshopp för framtidens kompetensförsörjning!

Energiföretagen avser att starta ytterligare en ny programomgång under 2023. Vill du veta mer så kontakta projektledare Elin Fellers.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se