Två Bryssel-seminarier om översynen av EU:s elmarknad

Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·

I veckan arrangerade Energiföretagen Sverige två evenemang i Bryssel om översynen av EU:s elmarknad. Bland de röster som kom till tals framgick hur svår frågan är, där en reform av både principiella och tekniska aspekter av marknaden anses nödvändig av vissa, samtidigt som andra anser att marknaden i stort fungerar väl.

Inom ramen för Nordenergi, som är den gemensamma organisationen för de nordiska energiorganisationerna, arrangerade Energiföretagen Sverige i tisdags två evenemang i Bryssel om den uppkommande översynen av EU:s elmarknad. Mer information om hur Energiföretagen arbetar med översynen och hur du kan bidra.

EU-kommissionens biträdande generaldirektör för energi, Mechthild Wörsdörfer, gav kontext till varför en reform är nödvändig och betonade att reglerna behöver ses över för att snabbare få in förnybar energi i systemet samt att skydda alla typer av kunder från volatila priser. Christian Zinglersen, direktör för ACER (EU:s byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter), påminde om vikten av någon typ av prisexponering och uppmuntrade kommissionen att inte stressa fram ett förslag.

Det svenska ordförandeskapet företräddes av energiråd Rasa Engstedt som under sina sex månader som ordförande i rådet kommer få den viktiga rollen att starta dessa förhandlingar. Det finns en allmän ambition i Bryssel att bli färdig men revisionen under sommaren för att ha de nya reglerna på plats inför nästa vinter, vilket ställer höga krav på den svenska regeringen att på kort tid balansera de olika nationella intressena.

– Kommande veckor är helt avgörandet för hur revisionen av EU:s elmarknad utformas. Inom Nordenergi ville vi med det här seminariet påminna om att innan vi tittar på detaljreglering är det viktigt att principiellt bestämma vilken roll staten – och offentliga medel – ska ha i det framtida energisystemet, säger Julia Lindholm, Energiföretagens Brysselchef. Vi fortsätter nu med att svara på samrådet och håller tät kontakt med EU-institutionerna.

Vid ett seminarium samma eftermiddag presenterade bland annat Energiföretagens medlemmar E.ON och Vattenfall sina respektive erfarenheter av den svenska elmarknaden och lyfte vikten av korttidskontrakt som grund för flexibilitet och digitalisering inom energisektorn.