Varför vill alla vara med i rådet för klimat- och energipolitik?
Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·
Våra åtta sakråds arbeten är otroligt viktiga för oss på Energiföretagen. Ett av dessa råd är rådet för klimat- och energipolitik. Under höstens nomineringsprocess till råden var just klimat- och energipolitikrådet ett av två råd som fick flest nomineringar. Vad beror det på? Och vad får man ut av att delta i ett sakråd? Vi frågar rådets ordförande Per Everhill.
Hej Per Everhill, ansvarig för public affairs på Tekniska verken och ordförande i rådet för klimat- och energipolitik, energisystem och energiförsörjning!
Ditt sakråd var ett av två råd som fick flest nomineringar nu när samtliga råds deltagare skulle uppdateras i höst. Vad tror du att rådets popularitet beror på?
Det händer så mycket inom energipolitiken och energifrågan i stort och vårt råd har en viktig funktion i att hjälpa branschorganisationen möta de politiska förslag som kommer med en våldsam hastighet. Det kan vara det som leder till det stora intresset för vårt råd, i kombination med att rådet är bredare än de flesta andra råden.
Vilka frågor brukar ni diskutera i rådet?
Vi diskuterar det som är aktuellt inom energipolitiken på både Sverige- och EU-nivå samt vilka av dessa frågor vi bör agera på. Mellan rådsmötena har vi en god möjlighet att fungera som remissinstans, exempelvis kring elstödet. Som deltagare får man väldigt bra koll på vad som händer inom energipolitiken eftersom Energiföretagen Sverige jobbar mycket med dessa frågor. En annan fördel som deltagare är att man kan ge sitt företags vinkling i en fråga.
Läs rådsrapporten från rådets senaste möte.
Varför behövs ert råd?
Vi är ett övergripande råd som behövs för att undvika stuprörstänkande i branschorganisationen. Det gör vi genom att diskutera övergripande frågor. Genom rådet har vi i branschen även möjlighet att synka oss så att vi talar med en tunga i politiska frågor.
Vad får du som ansvarig för public affairs på ett av våra medlemsföretag ut av att delta i rådet?
Det ger mig goda möjligheter att lyfta mitt företags intressefrågor till branschorganisationen. Energiföretagen Sverige är bra på att driva de frågorna vi lyfter i rådet.
Hur bra koll behöver man ha på energipolitik för att platsa i ditt råd?
Vårt råd består till stor del av generalister som har experter bakom sig eftersom rådet hanterar övergripande frågor. Som deltagare är det bra att ha en bred kunskap då vi ett möte kan diskutera elprisstöd, för att i nästa diskutera CCS. Men man behöver inte vara någon expert på en specifik fråga.
Du är en av Sveriges främsta energi-twittrare. Varför tycker du det är viktigt att diskutera energifrågor i sociala medier?
För att nå fram till politiker, tjänstemän och journalister. Det finns också möjlighet att utbilda i sociala medier. Jag försöker driva Tekniska verkens frågor där och göra det kunskapsmässigt. Exempelvis har politikerna stora luckor i kunskapsområdet när det kommer till energifrågorna. Jag tror att engagemang på Twitter kan bidra till att minska dessa kunskapsluckor.
Om det vore möjligt att ha med personer utanför Energiföretagens medlemmar i rådet – vem hade du velat ha med i ert råd?
Ebba Busch nu när hon är energiminister. Hon är mycket välkommen till rådet. Jag tror att hon skulle göra en god insats där genom att själv bidra och även få input till sin politik från oss. Hon har en stående inbjudan till rådet.
Kontakta rådet med dina inspel!
Finns det någon särskild fråga du önskar att rådet lyfter? Eller vill du komma med ett annat inspel?
Kontakta Per på per.everhill@tekniskaverken.se.
Kontakta mig om du vill veta mer
Hannes Borg
Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se