Energiföretagen driver på för effektiv handel med negativa utsläpp på EU-nivå

Publicerat av: Viktor Nordqvist (föräldraledig) ·

Energiföretagen anser att ett robust regelverk på EU-nivå är nödvändigt för att uppnå den snabbaste och mest kostnadseffektiva etableringen av bio-CCS-projekt. I praktiken behöver regelverket möjliggöra att en effektiv handel med negativa utsläpp kan genomföras mellan å ena sidan företag och å andra sidan mellan nationer samt att samfinansiering mellan staten och enskilda aktörer av faktiska bio-CCS-projekt möjliggörs. Här kan du läsa mer om Energiföretagens position. 

Negativa utsläpp och koldioxidinfångning är en aktuell fråga på EU-nivå. Kommissionens förslag till certifiering av koldioxidinfångning syftar till att åstadkomma ett harmoniserat regelverk för främst koldioxidlagring men i viss mån även för avskiljning av koldioxid och transport till lagringsplatsen. Direktivet har under våren behandlas i rådet respektive Europaparlamentet. 

Under nästa EU-mandatperiod som löper 2024-2029 kommer kommissionen presentera ett förslag på klimatmål för 2040, vilket föreskrivs i EU:s klimatlag. Ett samråd är öppet där aktörer från branschen eller andra intresseorganisationer kan ta ställning till vilken ambitionsnivå EU bör ha för 2040-måölen, samt redogöra för hur de prioriterar olika aspekter som tex bio-CCS. Samrådet är öppet fram till 23 juni och finns här. Ett EU-login krävs för att svara på samrådet, om du behöver hjälp att skapa ett går det bra att ta kontakt med Energiföretagens Brysselkontor.

Negativa utsläpp är en förutsättning för att Sverige ska kunna nå målet att ha nettonollutsläpp år 2045. Energiföretagens medlemmar från Söderenergi, Mälarenergi och Öresundskraft besökte den 31 maj Bryssel för att diskutera koldioxidavskiljning och lagring med kommissionen klimatdirektorat, europeiska branchorganisationen för bioenergi samt europarlamentariker Emma Wiesner som är liberal gruppens förhandlare för direktivet för certifiering av koldioxidinfångning.

- Koldioxidinfångning, och särskilt bio-CCS, spelar en nyckelroll i att nå klimatmålen och Sverige har stor potential att bidra till detta. Sveriges försprång inom detta blev tydligt under mötena och jag hoppas våra medlemmar lämnar Bryssel med ny energi att ta sig ann denna diskussion på både EU-nivå och hemma i Sverige, säger Julia Lindholm, Energiföretagens Brysselchef.