EU-länderna enas inte om position för reform av elmarknaden

EU:s energiministrar möttes på måndagen den 19 juni för att enas om sin ståndpunkt om reformen av EU:s elmarknad, men misslyckades med att enas om en slutlig text. Reformen, som föreslogs av Europeiska kommissionen, syftar till att undvika upprepningen av förra årets energikris när höga gaspriser ledde till ökade energikostnader för konsumenterna. 

Under mötet enades ministrarna om två av tre lagstiftningsakter som ingår i reformen inklusive förslag om konsumentskydd, flexibilitet och att förhindra marknadsmanipulation. Men en överenskommelse nåddes inte om alla delar i Elmarknadsförordningen. Två huvudsakliga punkter är ännu öppna efter mötet. 

Svenska ordförandeskapet kunde under sitt sista möte stänga Elmarknadsdirektivet och förordningen om integritet och öppenhet på grossistmarknaden för energi, det senare mer känt som REMIT förordningen. Då en kompromiss inte kunde hittas för alla aspekter av Elmarknadsförordningen är det nu upp till ambassadörerna att försöka lösa ut de kvarstående oenigheterna.

Den första handlade om kapacitetsmekanismer, där förslaget var att sänka tröskeln för medlemsländer att använda detta jämfört med dagens regelverk. En sista-minuten-förändringar syftade till att låta Polen subventionera kolbaserade kraftverk fram till 2028. Flera EU-länder var emot detta, som ansåg att det var oacceptabelt att ge subventioner till kolkraftverk när EU i stort arbetar för att främja förnybar energi och minska utsläppen.  

Den andra öppna aspekten är Contract for Difference (CfDs), ett finansieringsverktyg för statligt stöd av energi. Frankrike förespråkade ökade statliga bidrag som skulle gynna deras kärnkraftverk och erbjuda billigare utsläppsfri el till konsumenterna. Länder som Tyskland, Spanien och Österrike motsatte sig idén, eftersom det skulle skapa snedvridningar på marknaden.  

Det svenska EU-ordförandeskapet har nu fram till 30 juni att hitta en kompromiss för dessa aspekter, innan det spanska ordförandeskapet tar över den 1 juli.  

Europaparlamentets industriutskott förväntas anta sin position den 19 juli med en slutgiltig omröstning i plenum i hösten. Därefter kan de interinstitutionella förhandlingarna börja mellan rådet och Europaparlamentet för att nå en slutlig överenskommelse innan årets slut.