Ny kompetens med Energi i klassrum

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Många nya svenskar har redan den kompetens vår bransch behöver, men språket är en nyckelfråga för att få in en fot på arbetsmarknaden. Det nya läromedlet Energi i klassrum är ett språkligt verktyg som synliggör energibranschen redan i SFI-undervisningen.

Noelia Canelas, kemiingenjör, och hennes handledare Paula Penckert på Vattenfall. Noelia Canelas, kemiingenjör från Argentina, fick praktik på Vattenfall via Jobbsprånget. Hennes handledare Paula Penckert sökte ytterligare miljö- och kemikompetens till sin grupp, som har miljöansvaret under rivningen av Ringhals. Praktiken ledde snabbt vidare, och i vår påbörjar Noelia sin fasta anställning på Paulas avdelning.

Noelia och Paula är två av huvudpersonerna i det språkutvecklande läromedel som Energiföretagen just nu tar fram. Det handlar om tre foldrar med den gemensamma rubriken Energi i klassrum:

– Varje folder har ett tema: mentorskap, praktik och jobb, berättar Elin Fellers, projektledare på Energiföretagen. Läsaren får lära känna personer och ta del av deras berättelser och möte med energibranschen i form av korta notiser på lätt svenska.

Kopplat till texterna finns språkliga uppgifter; både diskussionsfrågor och övningar i ordkunskap och grammatik. En tillhörande lärarhandledning gör materialet komplett för vuxenundervisning, på till exempel SFI (Svenskundervisning För Invandrare).

Språkutveckling är fokus

Projektet finansieras av så kallade främjandemedel, som Energiföretagen sökt och beviljats under flera år. För ett par år sedan togs läromedlet Energisvenska fram och nyligen har en första fullskalig omgång av mentorprogrammet Energy Buddies avslutats. Frågan om språkutveckling är oerhört central, både för den utrikesfödde och arbetsgivaren:

– Vi hoppas kunna bidra till att sänka tröskeln för praktik och anställning. Det känns mycket viktigt, eftersom branschens behov av kompetens hela tiden blir alltmer akut, säger Elin Fellers.

Att hjälpa utan att stjälpa

Noelias handledare Paula har själv färsk erfarenhet av att vara ny i Sverige. Hon är från Tyskland och bodde här ett år under studietiden. För tre år sedan återvände hon för att söka jobb. Hon pratar idag svenska helt obehindrat och förklarar att man som utrikesfödd måste ”ta sig igenom väggen”.

– När svenskar hör att man är nybörjare, övergår de gärna till engelska. De blir lite otåliga när det går långsamt, och försöker nog hjälpa till. Men resultatet blir ju tvärtom – den som är ny går ju miste om att höra och själv prata svenska.

Noelia blandar fortfarande sin svenska med engelska när hon inte hittar rätt på svenska, men hon lär sig mycket varje dag:

– Jag har påmint mina arbetskamrater om att de ska prata svenska när vi fikar, även om jag inte förstår allt. Jag lär mig mycket på att lyssna och då kan jag ju prata mer och mer svenska själv.

Mer information

Läromedlet Energi i klassrum trycks i sommar och lanseras till hösten. Men här finns redan en hel del material om språkutveckling, dels för den som är ny på svenska, dels för att bygga sin kunskap som arbetskamrat.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se