Uppsving för kärnkraften i ny SOM-mätning

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

De första resultaten och analyserna från den senaste nationella SOM-undersökningen presenterades vid det nationella SOM-seminariet den 28 mars. Resultaten visar ett kraftigt uppsving i stödet för kärnkraft. Andelen svarande som säger sig vara mycket positiva till kärnkraften har ökat från 14 procent år 2020 till 31 procent år 2022.

Opinionen för att satsa mer på kärnkraft fortsätter växa. Under 2000-talets två första decennier låg stödet för ytterligare satsningar under de närmaste fem till tio åren på runt 10 procent. Nu har det ökat till drygt 40 procent. Nära sex av tio vill också på längre sikt bygga fler reaktorer, eller ersätta de gamla med nya. Dessa svarsalternativ stöddes av en tredjedel av de tillfrågade år 2020, betydligt färre alltså.

– Stödet för kärnkraft har ökat i ungefär samma grad som andra undersökningar visar. Det ska ses som ett tecken på en ökad medvetenhet om systemets funktion och om klimatfrågan. Vi kan samtidigt se det som att kärnkraften börjar bli mer populär och att den ses som en av lösningarna för långsiktig försörjningstrygghet, säger Carl Berglöf som är kärnkraftsansvarig hos Energiföretagen Sverige.

Stödet till havsbaserad vindkraft upp – klimatfrågan ned i viktighetsgrad

Undersökningen har också ställt frågan om Sverige bör satsa mer på havsbaserad vindkraft. Här får alternativen att det är ett ”ganska bra” tillsammans med ”mycket bra” förslag stöd av 65 procent av de svarande 2022. År 2021 (det år som här jämförs med) fick samma svarsalternativ stöd av 60 procent.

Ett tredje frågeområde handlar om synen på klimatfrågan. Andelen som tycker klimatfrågan är viktigare än andra frågor har minskat något, med 6 procentenheter mellan 2021 och 2022. Minskningen gäller särskilt bland folk som bor i tätorter och bland dem som politiskt står till höger.

Ta del av undersökningen – läs om SOM-institutet

Läs bildserie om svenskarnas syn på energikällor på denna sida hos SOM-institutet (Föredraget ”Kärnkraft och teknikoptimism när klimatfrågorna förändras”)

SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. Sedan 1986 har SOM-institutet regelbundet genomfört vetenskapliga frågeundersökningar bland den svenska befolkningen. Besök SOM-institutets webbplats här.