Stärkt konstitutionell beredskap – lär av pandemin

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Åtgärder för stärkt konstitutionell beredskap har presenterats i ett betänkande av Kommittén om beredskap enligt regeringsformen (SOU 2023:75). Hur regering och riksdag kan styras i krig och kriser men även vilka mandat och verktyg de har att styra landet presenteras i betänkandet. Lärdomar har bland annat dragits från statens hantering av Covid-19-pandemin.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

I nödlägen av olika slag sätts samhället på prov. Kommittén om beredskap enligt regeringsformen är en parlamentariskt sammansatt kommitté som har haft i uppdrag att utreda fyra grundlagsfrågor som ytterst handlar om hur Sverige styrs i krig och andra kriser:

  • var och hur riksdagen får sammanträda.
  • bestämmelserna om riksdagens krigsdelegation.
  • om tillämpningsområdet för regeringsformens bestämmelser om krig och krigsfara är ändamålsenligt.
  • möjligheter att besluta föreskrifter i allvarliga fredstida kriser.

Lärdomar från pandemin, även hos Energiföretagen Sverige

Kommittén lyfter också fram vissa slutsatser och rekommendationer som gäller normgivning under covid-19-pandemin, bland annat från Coronakommissionen. Det visade sig att pandemin påverkade stora delar av samhället och krävde nya och ändrade regler på flera olika sakområden. I Sverige infördes det nya bestämmelser till exempel om följande klassificering av covid-19 som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom, begränsningar av folksamlingar, och förbud mot att resa in i Sverige.

Under Covid-19-pandemin arbetade även Energiföretagen hårt bland annat med att kritisk personal vid el- och värmeförsörjningen kan undantas från bestämmelserna kring hushållskarantän. Detta för att samhällets funktionalitet ska vägas in vid beslut. Här finns Energiföretagens samlade nyheter kopplade till pandemin

Läs om kommitténs arbete

Information på regeringens webbplats

Läs SOU 2023:75 från kommittén här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se