Fem viktiga lärdomar av kriget i Ukraina för energibranschen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Ukraina visar på vikten av att bygga internationellt samarbete och kunna ta emot stöd, både civilt och militärt. Utan stöd från omvärlden skulle landet förmodligen befinna sig under rysk ockupation. Dessa lärdomar måste tas tillvara vid uppbyggnaden av det nya totalförsvaret där energiförsörjningen är avgörande. Ett fungerande energisystem är en förutsättning för ett effektivt motstånd mot en angripare och för att klara försörjningstryggheten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu sammanställt viktiga erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina. Rapporten bör ses som ett första steg att öka förståelsen och kunskapen om Ukrainas motståndskraft mot den ryska invasionen, samtidigt som ännu mer behöver göras. 

Energiföretagen bidrog i våras till underlag i rapporten genom medverkan på MSB:s expertseminarium om samverkan med näringslivet och lärdomar från Ukraina.

Energiföretagen har även fortsatt regelbunden samverkan med energisektorns beredskapsmyndigheter såsom STEnergimyndigheten, Svenska kraftnät, Strålsäkerhetsmyndigheten och Energimarknadsinspektionen om lägesbilder för energiförsörjningen. Följ Sveriges energiläge hos Energimyndihheten https://www.energimyndigheten.se/om-oss/press/prenumerera/laget-pa-energimarknaderna/sa-paverkar-invasionen-av-ukraina-sveriges-energilage/

Fem lärdomar

Energiföretagens fem viktigaste lärdomarna till branschen av kriget i Ukraina:

1)     Massiva cyberattacker mot kritisk infrastruktur 

Kriget i Ukraina startade med flera cyberangrepp mot elförsörjningen, som Sandworms cyberangrepp BlackEnergy som slog ut Ukrainas elförsörjning 2015. Den allra viktigaste lärdom energibranschen kan dra är vikten av att ha en resilient och uthållig förmåga att hantera cyberattacker.

2)     Sabotaget mot kritisk infrastruktur och energiförsörjningen 

Sabotage och bombningar mot infrastruktur och energianläggningar är massiva i Ukraina och kräver enorma reparationsinsatser, materiella och personella resurser, för att återställa leveransförmågor. Sabotaget mot Nordstream påvisade även tydligt att den svenska energiförsörjningen är beroende av det europeiska nätens robusthet. Förbindelser inom Sverige och mellan europeiska länder behöver förstärkas och skyddas. Även mer personal behövs i branschen för ökad försörjningstrygghet. En fungerande krigsorganisation är en förutsättning för att bedriva verksamhet under en pågående konflikt. 

3)     Ökat fokus på säkerhets- och säkerhetsskyddet 

Säkerhetsarbetet har stärkts. Den egna verksamhetens och anläggningars skyddsbehov samt personalens skydd ses över och förstärks. Stresstest mot anläggningar har skett. Hot mot personal och intrång i skyddsobjekt är några exempel på händelser. Att arbeta systematiskt och långsiktigt med branschens förmågor inom säkerhet har blivit än viktigare.

4)     Flexibel beredskap och avtal för snabb omställning

Risk för brist och höga priser på råvaror, kemikalier, bränslen och materiel påverkar och har påverkat kontinuitets- och beredskapsplaneringen, samt riskerar på sikt att påverka klimatomställningen. Det finns behov av utökad lagerhållning av materiel och bränslen för ökad försörjningstrygghet.

5)     Förstärkning av civil beredskap och totalförsvar i Sverige

För en fungerande energiförsörjning föi Sverige, även vid kris och krig, är det viktigt att utgå från ett värdekedjeperspektiv för att säkerställa fungerande logistik och prioriteringar. Energibranschen har identifierat tre gemensamma områden som anses centrala för att stärka försörjningsberedskapen: kommunikation och samordning, behovsbild och förmåga, samt finansieringsprinciper.

Läs information hos MSB, inklusive rapporten ”Building resilience for the future – Lessons from Ukraine”

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se