Nya kommissionärer för klimat och Green Deal mötte motstånd i Europaparlamentet

Maroš Šefčovič presenterar under utfrågningen i ENVI-utskottet att förslag på 2040-mål och vindkraftpaket kommer presenteras av kommissionen inom kort tid om han blir vald till vice ordförande för EU:s Green Deal 

Den slovakiske socialdemokraten, Maroš Šefčovič, nominerades att ta över posten som kommissionens vice ordförande för Green Deal efter att Frans Timmermans avgått för att delta i det nederländska parlamentsvalet i november. Under förmiddagen den 3 oktober utfrågades Šefčovič av ENVI-utskottet i Europaparlamentet för att bedöma om han är rätt person att ta över den viktiga portföljen med ansvar för Green Deal.  

Šefčovič presenterade flertalet förslag som kommer presenteras av kommissionen under de närmsta månaderna och underströk att det var viktigt att påbörja dessa även om mandatperioden närmar sig sitt slut. Bland dessa förslag fanns 2040-målen som förväntas komma i början av 2024, vindkraftpaketet samt en strategi för infångning och lagring av koldioxid.  

Tidigt under utfrågningen riktade den tyske kristdemokraten, Peter Liese, stark kritik mot Šefčovič då han under sin presentation inte underströk vikten av att bli oberoende av rysk gas.  Šefčovič svarade att han står bakom EU:s politik att bli oberoende av rysk gas. Han avslutade även med att säga ”ni vet vem jag är och ni vet vad jag arbetar för”, vilket var ett återkommande svar på de tuffare frågorna. 

Den rumänska kristdemokraten Cristian-Silviu Buşoi är ordförande i ITRE-kommittén, och underströk vikten av att ha teknik- och klimatneutrala mål för att nå den fulla potentialen av infångning och lagring av koldioxid samt produktion av vätgas. Buşoi ville även försäkra att varken genomförandet av RePowerEU eller nya sanktioner mot Ryssland var i fara, med tanke på den politiska utvecklingen i Slovakien. Svaret från Šefčovič löd att det måste fortsätta investeras i elnäten och lagring av intermittent energi, samt öka utvecklingen av förnybara energisorter, framför allt vätgas då det enligt Šefčovič är framtidens bränsle. Han underströk att EU kommer vara oberoende av rysk gas i framtiden och att infrastrukturen som finns för gas idag kan användas för att transportera vätgas.  

Den 2 oktober hördes den nederländska kristdemokraten Wopke Hoekstra, på samma sätt som Šefčovič, för posten klimatkommissionär. Hoekstra kritiserades för sina kopplingar till Shell som har olja och gas som huvudsyfte. Detta gick vänstergrupperna hårt åt och ifrågasatte hans kunskap gällande klimatfrågor. För att lugna dem tryckte Hoekstra på att han var för införandet av global flygskatt och att 2040-målen ska innefatta en minskning av koldioxidutsläpp på åtminstone 90%. 

Flera ledamöter ansåg att svaren Šefčovič och Hoekstra gav inte var tillräckligt övertygande, och har begärt skriftliga svar på ledamöternas kompletterande frågor 

På onsdagsmorgonen den 4 oktober godkändes både Šefčovič och Hoekstra av ENVI-utskottet. Nu väntar omröstning i plenum den 5 oktober klockan 12:00 innan de kan titulera sig som kommissionens vice ordförande för Green Deal samt klimatkommissionär.