Flödesbaserad marknadskoppling – start 29 oktober

Publicerat av: Eva Rydegran ·

I dag meddelade Svenska kraftnät att den första handelsdagen med flödesbaserad kapacitetsberäkning, eller kanske mer känt som flowbased, blir 29 oktober för leverans den 30 oktober.

Flowbased är en ny modell för att beräkna kapaciteten i stamnäten och därmed avgörande för hur mycket överföringskapacitet som finns tillgängligt för handel mellan olika elområden. Ambitionen är en ökad samhällsnytta men Energiföretagen menar att de positiva effekterna är svåra att se. Inte minst som resultaten av de pågående parallellkörningar som startade i december 2022 visar  att priserna i de svenska elområdena blir högre än med den nuvarande beräkningsmodellen.

– Det blir speciellt tydligt om man exkluderar månaderna juni och juli, där vårfloden har stor påverkan på spotpriserna och elanvändningen är låg. Med flowbased har priserna blivit mellan fem och femton procent högre i de svenska elområdena, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen. Det kan illustreras med att femton procent motsvarar en ökning av elskatten med 6,4 öre/kWh, vilket blir 8 öre/kWh inklusive moms.

Mer komplex modell – ytterligare analys behövs

Ett mer effektivt utnyttjande av stamnätet är positivt. Samtidigt leder den metod som nu implementeras till en mer komplex nätmodell i kombination med sekretessbelagda data som kan försvåra för marknadsaktörerna att planera sin produktion till dagenföremarknaden. Vidare leder metoden till omotiverade begränsningarna i handelskapacitet till intradagmarknaden, som är av stor betydelse för marknadsaktörerna att kunna handla sig i balans närmare leveranstiden. Möjligheter att kunna handla närmare leveranstiden blir också viktigare med allt större volymer av väderberoende elproduktion.

– Energiföretagen saknar konsekvens- respektive känslighetsanalyser och menar därför att införandet av flowbased borde ske stegvis, exempelvis genom att inte tillåta kraftflöden mot prisriktningen från starten. Det är viktigt inte minst mot bakgrund av den pågående översynen av elområden. Den skulle kunna innebära en förändring av elområdena i Sverige år 2027, vilket påverkar kapacitetsberäkningarna, säger Magnus Thorstensson.

Läs mer på svk.se.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

David Wästljung

David Wästljung

Elmarknadsanalytiker
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 62
E-post: david.wastljung@energiforetagen.se