Ny rapport om attackerna på Ukrainas kraftsystem

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimyndigheten och Svenska kraftnät har beställt en rapport ”Russian attacks on the Ukrainian power system” av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Rapporten ger en bild av ryska attacker mot Ukrainas kraftsystem med den påverkan de har haft, och tar upp åtgärder som vidtagits av ukrainska myndigheter för att mildra effekterna. Här täcks perioden från starten av invasionen i februari 2022 till slutet av vintern 2023.

Rapporten redogör för några av de viktigaste konsekvenserna av Rysslands attacker och hur Ukraina har agerat för att hantera dem. Rapporten som ger en grundläggande beskrivning av kraftsystemet i Ukraina, baseras på öppen information från offentliga aktörer i Ukraina, rapporter och mediebevakning.

Viktiga lärdomar inför kris och krig

Fokus ligger på vintern 2022–2023. Med start i oktober 2022 inleddes en riktad kampanj mot Ukrainas kraftsystem, i form av storskaliga attacker med tusentals robotar och drönare. En stor del av kraftsystemet skadades eller förstördes vilket har lett till flera och långvariga strömavbrott för miljontals ukrainare.

– Från rapporten kan lärdomar dras om åtgärder som är relevanta för Sverige och vad vi som bransch tillsammans behöver gå vidare med att göra, av de många åtgärder som har identifierats. Studien som FOI har gjort rör dock endast det första året av kriget i Ukraina. Det har hänt mycket även år två och det hade varit intressant om det också hade varit inkluderat, säger Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson.

Utformning av kraftsystemet och reparationer 

Det ukrainska kraftsystemet hade särskilda förutsättningar som underlättade hanteringen av konsekvenserna, såsom överkapacitet i elproduktion och överföring, samt ett decentraliserat kraftsystem. Dessa förutsättningar, tillsammans med ett antal åtgärder som redovisas i rapporten, har stärkt Ukrainas förmåga att säkra elförsörjning under väpnade angrepp.

Trots enorm påfrestning på hela samhället, har Ukraina återkommande lyckats reparera skadad infrastruktur eller mildrat konsekvenserna av elbortfall. Landet har på så vis undvikit en kollaps av kraftsystemet, vilket bidragit till fortsatt motstånd mot Rysslands invasion.

– Vikten av samarbete och att göra lika lyfts upp, det krävs till exempel standarder inom branschen. Det finns också en tillförsikt och positiv förväntan på att börja arbeta med lagerhållning av reparationsresurser i höst, säger Emma Johansson.

Läs rapporten med engelsk text hos FOI här 

Ytterligare lästips, rapport från MSB: Erfarenheter från Ukraina: Initiala lärdomar för det civila försvaret. Delredovisning av regeringsuppdrag Fö2023/01325

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se