Vägledning åt elnätsföretag om utformning av nättariffer

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha nättariffer (nätavgifter) som bidrar till att elnätet utnyttjas effektivt. Energimarknadsinspektionen, Ei, har publicerat en vägledning åt elnätsföretagen om utformning av nättariffer som lever upp till de nya kraven.

År 2022 kom Ei ut med ”Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd för utformning av nättariffer för ett effektivt utnyttjande av elnätet EIFS:2022:1”. Den ligger till grund för hur tariffer ska vara utformade senast år 2027. Föreskriften gäller elnätsföretag på alla nivåer inklusive stamnäten.

Efterfrågan från elnätsföretag – effektavgift

Innan Ei:s föreskrifter började gälla 2022 har elnätsföretagen kunnat bestämma hur de vill utforma sina tariffer om ellagens generella krav på objektivitet, icke-diskriminering och skälighet varit uppfyllda. Då nya krav på tariffernas utformning gäller, har många elnätsföretag frågat efter mer information om hur tarifferna ska vara utformade för att leva upp till kraven.

Därför har Ei nu tagit fram en vägledning som riktar sig till elnätsföretag. I vägledningen finns även en beskrivning av nättariffens olika komponenter, där en effektavgift ska visa kunderna vilka kostnader nätanvändningen för med sig. Effektavgiften ska ge incitament att anpassa elanvändningen och därmed minska, eller skjuta fram, behoven av fördyrande investeringar i nätet.

Ett levande dukument för utveckling

– Det är bra att Ei tagit fram vägledningen. Vi har haft möte med dem och gett inspel kring vad vi tycker är viktigt att förtydliga i föreskriften. Vi ska nu i berörd arbetsgrupp granska vägledningen och ta upp eventuella frågetecken i vidare kontakter med Ei. Vi förstår det som att vägledningen är ett levande dokument som kan uppdateras vid behov, till exempel om det kommer in nya frågor från elnätsföretagen, säger Energiföretagens elnätsansvarige Tomas Malmström.

Läs nyhet med digert faktaunderlag från 20 augusti på Ei:s webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se