Webbinarium om nätkod för efterfrågeflexibilitet 1 oktober

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretag välkomnas att delta på ett webbinarium den 1 oktober klockan 14–16 som anordnas av byrån för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet, ACER. Webbinariet blir en del i den offentliga konsultationen om den nya kommissionsförordningen för efterfrågeflexibilitet – nätkoden Demand Respons (flexkoden). Konsultationen genomförs digitalt den 5 september till 31 oktober.

ENTSO-E (den europeiska organisationen för stamnätsföretag) och EU-enheten för systemansvariga för distributionssystem (EU DSO Entity) lämnade tidigare i somras in ett förslag till ACER på en ny kommissionsförordning för efterfrågeflexibilitet. Den nya nätkoden (flexkoden) ska underlätta för marknadsaktörer att delta med flexibilitet och stödja marknadsbaserad upphandling av flexibilitetstjänster.

Energiföretagen arbetar på svar – inspel tas emot

ACER har tagit emot förslaget och tar arbetet vidare. En viktig del i den processen är den offentliga konsultationen mellan den 5 september och 31 oktober med webbinariet den 1 oktober 2024. Under konsultationen samlar ACER in och bearbetar synpunkter i samarbete med europeiska tillsynsmyndigheter, där Energimarknadsinspektionen (Ei) ingår. Det slutliga förslaget ska lämnas till EU-kommissionen i mars 2025.

Energiföretagen arbetar med ett svar på ACER:s konsultation. Det sker via olika arbetsgrupper inom flex. Den som i övrigt har inspel till konsultationen kan kontakta Erik Lejerskog – se kontaktdata nedan.

Anmälan och vidare läsning

Anmälan till webbinariet kan göras här på ACER:s webbplats

Läs även nyhet hos Ei om konsultationen

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Lejerskog

Erik Lejerskog

Ansvarig kraftsystem
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 69
E-post: erik.lejerskog@energiforetagen.se