De karriärväxlar till energi

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Under hösten har trettiotalet studenter bosatta i hela landet kompletterat sina tidigare ingenjörsutbildningar med kurser inom energiteknik på Luleå Tekniska Universitet. De flesta har fått tips om utbildningen av Arbetsförmedlingen, bland andra Mohammed och Irina som båda nu byter karriärer mitt i livet.

Mohammed Adem läste naturvetenskapligt program på gymnasiet, gjorde lumpen och pluggade sedan till elektroingenjör på Uppsala universitet i början av 2000-talet. Det fanns gott om jobb och han startade både eget företag och arbetade några år inom telekom innan finanskrisen kulminerade och förutsättningarna förändrades. För Mohammeds del så innebar avbrottet ett tillfälle att fundera på vad som motiverade honom och han insåg att han gärna ville jobba konkret med människor.

Mohammed%20Adem– Jag fick möjlighet att träffa nyanlända och lära ut grundläggande svenska och började sedan läsa pedagogik för att få lärarkompetens. I sju år arbetade jag som NO-lärare och engagerade mig i ungdomar, vilket var jättestimulerande. Men så kom livet i kapp: jag fick egna barn och kände att det var svårt att hinna med både familjen och att rätta prov och förbereda lektioner på helgerna, säger Mohammed.

Från lärare till energi

Han började fundera på möjligheterna att närma sig ingenjörsyrket igen. Med ett stort intresse för energi- och klimatfrågor fick han höra talas om möjligheten att lösa 30 högskolepoäng inom energiteknik. Utbildningen börjar med en introduktion i akademiskt skrivande och fortsätter sedan med distanskurser med fokus på förbränning, energitekniska anläggningar, värme- och ventilationsteknik samt jämställdhet och arbetsmiljö.

– Den här utbildningen är jättebra för mig. Den tar mig tillbaka till ingenjörstänkandet och blir en slags mjukstart, säger Mohammed. Jag tycker också lärarna är jättebra, inte minst för att de hämtar många exempel från verkligheten. Som lärare ger jag LTU ett högt betyg, säger han och skrattar.

Uppdragsutbildning inom Energiteknik

Utbildningen är upphandlad av Arbetsförmedlingen i nära samråd med branschen. Energiföretagen, Sobona och Sveriges Ingenjörer har varit delaktiga i att se över innehåll och främja kontakter mellan studenter, utbildningsanordnare och arbetsgivare. Utbildningen avslutas med en tre månader lång praktik, en möjlighet för studenterna att få pröva sina kunskaper och för arbetsgivare en chans att lära känna potentiella medarbetare.

– Det som är lite oklart är praktiken. Kommer man få en plats? undrar han. Jag har ju jobbat i över 15 år och har rätt mycket utbildning med mig, men inte inom just den här branschen. Men jag hoppas och tror att arbetsgivarna kan se de erfarenheter jag har från flera olika områden och att det är något positivt, avslutar Mohammed.

Från strålbehandling till energi

Irina Iselind jobbade många år som utbildad röntgensjuksköterska, ofta tillsammans med ingenjörer, och såg på nära håll vad de arbetade med. Successivt växte intresset och hon sökte så småningom själv högskoleingenjörsutbildningen inom elektroteknik och automation. Som nyexaminerad började hon jobba med patent, ett område som verkligen intresserade henne, och där hon arbetade både som konsult och inhouse. Hon trivdes bra men kände att hon ville påverka mer i sitt arbetsliv, göra större skillnad, så hon bestämde sig för att säga upp sig. Nästan omgående fick hon en inbjudan från Arbetsförmedlingen om uppdragsutbildningen i Energiteknik och hon bestämde sig för att hoppa på.

– Jag har jobbat i gränslandet mellan språk, juridik, teknik och affärsstrategier. Alltid med fokus på människan eller kunden. Jag ser att det är mycket av det vi lär oss nu som jag kan koppla till mina tidigare erfarenheter.

Irina brinner för dokumentation. Att förtydliga, konkretisera och organisera är färdigheter hon tränat upp i tidigare yrken och hon hoppas kunna använda sig av dem i framtida yrkesroller, tillsammans med drivkraften att få göra nytta. Att få projektleda eller jobba som energirådgivare är drömmar som blivit allt tydligare. Inte minst efter studiebesöket som anordnades till norra Sverige tidigare under utbildningen.

– Vi besökte både ett ställverk, ett kraftvärmeverk och träffade kommunen och flera arbetsgivare. Det var otroligt värdefullt och gav mig en tydligare bild av vad jag vill göra och vilka arbetsgivare som är intressanta.

Största aha-upplevelsen?

På frågan om vilka nya insikter hon har fått drygt halvvägs in i utbildningen så svarar Irina direkt:

– Det är otroligt intressant och lärorikt att läsa en utbildning med så många välutbildade personer från jordens alla hörn och med helt olika ingenjörsbakgrunder. Det är alltifrån mekanik till byggkonstruktion till elektro och allt däremellan… Vi har väldigt olika erfarenheter men gemensamma mål. Det är verkligen en mångfald på flera olika plan, avslutar hon.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se