Viktig kontinuitetsplanering för ökad robusthet och resiliens

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Genom att vara förberedd och bygga motståndskraft i verksamheten kan energitjänster tryggas för att klara oväntade utmaningar och kriser. Kontinuitetshantering är en organisationsförmåga att förebygga, reagera på och återhämta sig från störningar. Detta är avgörande i dagens digitaliserade och sammankopplade energisystem.

Kontinuitetshantering kräver en förståelse av processer och system samt deras ömsesidiga beroende i en verksamhet. Företaget ska ha en väl fungerande krishanteringsorganisation som har en god förmåga att bedriva prioriterad verksamhet under alla typer av incidenter och kriser. Allt arbete med kontinuitet ska ha som mål att stärka förmågor att i krissituationer:

  • minimera skador eller förlust av personer och tillgångar.
  • hålla prioriterade verksamheter i kontinuitet och sträva efter att, så snart som möjligt, återgå till normal verksamhet.
  • bevara eller stärka omvärldens förtroende för företaget.

Efter Folk och Försvars riskkonferens och ministern för civilt försvars uppmaning att förbereda för ett krig i Sverige så beslutade SIS och MSB att bjuda på ”Handbok för kontinuitetshantering” kostnadsfritt. Nytt för den här utgåvan är en bilaga med tilläggsrekommendationer för kontinuitetshantering inför och vid höjd beredskap.

Handbok för kontinuitetshantering

Handbok för kontinuitetshantering, SS 22304:2023 vänder sig till privata och offentliga organisationer som arbetar med samhällsviktig verksamhet. Handboken baseras på standarden ISO 22301 Samhällssäkerhet – Ledningssystem för kontinuitetshantering, och syftar till att knyta ihop hela kedjan från vad kontinuitetshantering är, till varför man ska arbeta med det och hur det kan göras. Standarden 22301 och tillhörande handbok 22304 är utgångspunkter för MSB:s verktygslåda för kontinuitetshantering. 

Ladda ned handboken här.

Läs hos MSB om kontinuitet.

Om arbetet med Elberedskapsplan

Kontinuitetshantering ingår även som en del i elberedskapsplanen för företag som fått del av att ta fram en sådan. Planen ska vara klar senast den 30 september 2024 enligt anvisning från Svenska kraftnät. De som omfattas av beslutet är alla aktörer som bedriver: 

  1. produktion av el, så länge inte produktionen sker enbart för eget bruk 
  2. distribution av el, så länge överföringen av el sker med stöd av nätkoncession enligt 2 kap. 1 § ellagen

Energisäkerhetsgruppen (ESG) och dess arbetsgrupp Beredskapsgruppen (AG3) arbetar tillsammans under våren med elberedskapsplanen för att sprida best practices med varandra i form av delning av mallar. Ett syfte är också att diskutera kring behov av personella resurser och materiel, fordon och drivmedel, behov av entreprenörer och leverantörer samt skyddsåtgärder och även behov av samverkan och ledning vid höjd beredskap. 

Ytterligare tips

Den egna verksamheten är ansvarig kartlägga och beskriva den egna aktuella förmågan att verka vid höjd beredskap. Är ni intresserade av att delta i ESG eller veta mera om beredskapsarbetet så kontakta Emma Johansson ansvarig för säkerhetsfrågor och totalförsvarsplanering. Energiföretagen Sverige har en flik på sin hemsida om detta.

Dessutom finns en flik för medlemmar bakom inlogg: "Strategi och verktyg för säkerhet".

Vi vill också påminna om Svenska kraftnäts webbinarium om upprättandet av beredskapsplaner. Nästa datum är redan 8 februari.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se