Statusuppdatering maj 2024: civilplikt inom elförsörjningen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Civilplikt inom elförsörjningen innebär ett första viktigt steg till utökad personalförstärkning för att under kriser, höjd beredskap och ytterst krig ha förmågor att reparera skadad energiinfrastruktur. Genom civilplikten utökas även bemanningen av viktiga vattenkraftanläggningar, vilket bidrar till ökad dammsäkerhet och upprätthållande av planerbar elproduktion.

Civilplikten ger en möjlighet att utbilda och krigsplacera personer som inte är yrkesverksamma inom vissa verksamheter. Denna plikt med kortare grundutbildning är idag inte återaktiverad inom civilplikten, utan tidigare kunskaper och erfarenheter krävs enligt framtagna bedömningskriterier.

Plikt-och prövningsverket sköter om personalförsörjning av både det militära och civila försvaret för värnpliktiga, civilpliktiga och de som är allmänt tjänstepliktiga. Plikt- och Prövningsverket är den myndighet som i sina register har koll på vilken krigsplacering personer har och var. En individ kan bara ha en krigsplacering. För mer information se Krigsplaceringar med civilplikt hos Plikt- och prövningsverket

Energiföretag kan krigsplacera egen personal under allmän tjänsteplikt. Se vägledning för hjälp om detta Krigsplacering av medarbetare inom energisektorn (svk.se).

Om yrkeskategorier

Relevanta yrkesgrupper utanför verksamhetsområdet som identifierats inom reparationsberedskap är luftledningsmontörer, kabelmontörer, stationstekniker och fibertekniker, samt personal för bemanning av vattenkraftstationer vattenkraftstekniker.

1 000 personer ska civilpliktigas fram till år 2028, fördelat på 800 inom elreparation, samt 200 för bemanning av vattenkraftstationer och dammanläggningar. Den första repetitionsutbildningen startar preliminärt i slutet av år 2025. EBR och sakkunniga från Energiföretagen inom vattenkraft och dammsäkerhet deltar i utbildningsplanering för reparationsberedskap och vattenkraftstekniker.

Om finansiering

Omkostnader för arbetet kring civilpliktiga föreslås finansieras genom extra tillskott till elberedskapsanslaget, inte genom avgiften som ska gå till övriga elberedskapsåtgärder som exempelvis ökad robusthet och ö-driftförmågor.

Nuvarande och kommande uppgifter att lösa

Uppdraget som leds av Svenska kraftnät sker i nära samverkan med ett brett urval av aktörer inom elförsörjningen samt berörda myndigheter där bland annat följande arbeten sker:

  • utredning av behov av författningsändringar och föreskrifter på området (MSB ansvarig)
  • organisationsförberedande arbete inom Svenska kraftnät för att hantera civilpliktiga
  • fortsatt utredning av personalbefattningar och utbildningsbehov
  • etablera ingång för frivilligrekrytering och hantering av personuppgifter
  • knyta insatsstyrkan till höjd beredskap via avtal
  • utlokalisering av civilpliktiga
  • behov av materiel och beredskapslager
 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se