Svenska kraftnät har uppdaterat hotbilden för svensk elförsörjning

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska kraftnät har fastställt hot som kan leda till kritiska risker i en uppdaterad öppen antagonistisk hotbild. Myndigheten delar svenska underrättelsemyndigheters bedömning att de största hoten mot svensk elförsörjning kommer från Ryssland, Kina och Iran. Säkerhetspolisen lyfter särskilt det civila försvaret som ett mål för rysk inhämtning av information, specifikt för svensk energiförsörjning. Uppmaningen är att fortsatt rapportera misstänkta aktiviteter. Verksamheter kan använda denna information om hotbilden i den egna riskbedömningen av säkerhet.

I en rapport från den 15 maj 2024 skriver Svenska kraftnät om hur hotbildens komplexitet ökar behovet av beredskap och vaksamhet:

  • Den globala situationen: Rapporten nämner det ökade militära hotet från Ryssland, kriget i Ukraina och ökat terrorhot. Den noterar också Sveriges NATO-medlemskap sedan 7 mars 2024.
  • Antagonistiska aktörer: Dokumentet kategoriserar antagonistiska aktörer i främmande makter, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet. Här lyfts också Rysslands, Kinas och Irans aktiviteter mot Sverige.
  • Främmande makter: Ryssland identifieras som det största hotet, där Kina och Iran också aktivt engagerar sig i underrättelse- och säkerhetshotande aktiviteter i Sverige.
  • Cyberhot: Rapporten antyder att cyberhot nu är en del av en ny normal för Sverige, där organiserad brottslighet och främmande makter använder cyberattacker som ett verktyg för sin verksamhet.

Riskbedömning hos energiföretag

En riskanalys är grunden för säkerhetsarbetet i att följa med i de snabba och komplexa förändringar som sker i omvärlden som kan ha en påverkan på energiförsörjningen på kort eller längre sikt. En riskmetodik finns även med för regelefterlevnad i samtliga säkerhetsregleringar för cybersäkerhet och även i säkerhetskyddslagstiftningen.

Säkerheten ska inte äventyras genom exempelvis en cyberattack som kan leda till stor eller kritisk påverkan med kaskadeffekter på hela samhället. Förluster av eller skada på operativa system kan vara kritiska inom bara några timmar medan vissa informationssystem kan ligga nere dagar utan att det blir affärskritiskt.

Syftet med riskbedömningen av hot är att identifiera, analysera och utvärdera de möjliga konsekvenserna av exempelvis cyberhot, sabotage, informationsinhämtning och spionage samt gråzonsproblematik och väpnat angrepp som påverkar säkerheten i energisystemet.

Resultaten av verksamheters riskbedömning kan rapporteras som risken för att konfidentialitet, riktigheten och/eller tillgängligheten av uppgifter och information – det så kallade K/R/T-begreppet – omhändertas i alla delar. Risker som kan orsaka betydande incidenter ska vara en huvudprioritering vid riskanalysen. 

Energiföretagen Sverige stöttar i arbetet

Till medlemmarna är uppmaningen att fortsätta att arbeta förebyggande, och utifrån hot och risker på både kort och längre sikt för att bygga upp förmågor. Om det finns anledning, så anmäl till polisen och Säkerhetspolisen. Sök stöd och ta hjälp om det behövs.

Energiföretagen Sverige bevakar löpande säkerhets- och beredskapsfrågor och erbjuder medlemsföretagen nätverk, kompetens och stöd inom säkerhets- och beredskapsfrågor.

Inom Energiföretagens säkerhetsgrupp (ESG) sker ett nära samarbete mellan företagen med fokus på resilient energiförsörjning. Det sker uppdelat på de tre huvudområdena säkerhetsskydd, informations- och cybersäkerhet samt beredskapsfrågor (Civil- och totalförsvar). Vid intresse att delta kontakta Emma Johansson, som ansvarar för dessa frågor (kontaktdata nedan).

För mer information

Uppdaterad öppen antagonistisk hotbild för svensk elförsörjning av Svenska kraftnät

Hotbildsanalys från Säkerhetspolisen

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se