Energiföretagens nya långsiktiga mål klara

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Energiföretagen Sverige bildades 2016. Sedan dess har energifrågan växt till att bli en av de mest omdiskuterade frågorna i samhället, och tillsammans med politiken och näringslivet står energibranschen inför utmaningen att förverkliga ett fossilfritt Sverige 2045. För att kunna styra vår verksamhet och prioritera rätt insatser för att stötta våra medlemmar har Energiföretagen arbetat fram nya långsiktiga mål och delmål som gäller från 2025. De är beslutade av styrelsen och presenterades på föreningsstämman 21 mars och på vår efterföljande årskonferens; Energi 2024. 

Hela världen står inför den gemensamma utmaningen att fasa ut användningen av fossila bränslen och svenska företag står i frontlinjen för att ställa om sina verksamheter genom elektrifiering. Sveriges mål är fossilfrihet 2045 och EU ska nå klimatneutralitet 2050. Om näringslivets prognoser slår in ökar Sveriges elbehov från dagens 135 TWh, till cirka 330 TWh, på bara 20 år.

Långsiktiga mål för Energiföretagens verksamhet

Energiföretagen har en nyckelroll för att samordna branschen, driva på politiken och påverka opinionen och på så sätt snabba på omställningen. Samtidigt måste vi säkerställa att vi hela tiden har ett robust, motståndskraftigt och leveranssäkert energisystem. Och inte minst att energibranschen kan rekrytera och kompetensutveckla de medarbetare som behövs för att göra jobbet - nu och i framtiden.

Med detta som utgångspunkt har vi formulerat Energiföretagens nya långsiktiga mål på 10 års sikt. För att kunna mäta våra insatser har vi även brutit ned de långsiktiga målen i delmål som vi stämmer av vart tredje år. Våra långsiktiga mål och delmål styr också Energiföretagens verksamhetsplanering och löpande prioriteringar.

De nya långsiktiga målen och delmålen, kommer att ligga till grund för Energiföretagens Verksamhetsplan 2025 vars planering tar sin början under våren då vi genomför sedvanlig omvärldsanalys och prioriteringar tillsammans med er medlemsföretag på rådsmöten, regionala styrgrupper och till sist på styrelseseminariet i början av hösten.

Mål: Energibranschen har tillräckliga kompetenser för att leverera på klimatomställningen

Klimatomställning och elektrifiering kräver en utbyggnad av energisystemet och nya innovativa lösningar. För att lyckas med detta är en central del att säkerställa tillgången på rätt kompetens i energibranschen. Vi behöver tillräcklig kompetensförsörjning för att klara av utbyggnaden i den takt som efterfrågas.

Delmål: Branschen är attraktiv att söka sig till

Allmänheten har kännedom om hur energibranschen bidrar till klimatomställning och samhällsnytta, liksom de möjligheter branschen erbjuder till ett hållbart och jämställt arbetsliv, vilket skapat ökat intresse för att arbeta i och stanna kvar i branschen.

Delmål: Utbildningsväsendet matchar branschens behov

Utbildningsväsendet erbjuder utbildningar och utbildningsplatser som matchar energibranschens behov, på gymnasienivå, inom yrkeshögskola och på högskola/universitet. Alla utbildningsplatser är fyllda och det är en hög nivå på genomströmning.

Delmål: Branschen erbjuds rätt kompetensutveckling

Energibranschen erbjuds mötesplatser för lärande, kompetensutveckling, samverkan och nätverkande, samt verktyg för att ta fram och utveckla de kompetenser som behövs i branschen.

Mål: Sverige har ett konkurrenskraftigt energisystem

För att klara elektrifieringen till 2045 spås Sveriges elbehov mer än fördubblas på mer än 20 år. Det kommer kräva enorma investeringar i ny elproduktion och nya elnät, samt i nya lösningar kring flexibilitet och lagring. Den viktigaste förutsättningen för att lyckas är politisk stabilitet i energifrågan och affärsmässiga villkor som säkerställer att marknadens aktörer satsar på utbyggnad, ny teknik och nya tjänster. Dessutom måste fjärrvärmens roll i energisystemet och för att avlasta elsystemet tydliggöras. Samhällets samverkan och förståelse för omställningen är en kritisk förutsättning för att utbyggnaden ska lyckas.

Delmål: Det är attraktivt att investera i ett klimatneutralt energisystem

Energibranschen har förutsättningar att bygga ut energisystemet utifrån kundernas behov och klimatnytta. Legala och ekonomiska risker är så låga att aktörer kan investera i ny, liksom existerande produktion och distribution. Aktörerna ersätts för de nyttor, förmågor och egenskaper som de erbjuder och som behövs för ett klimatneutralt energisystem.

Delmål: Regelverket främjar resurseffektiva investeringar

Det finns ett visionärt politiskt ledarskap som innebär ansvarstagande, långsiktighet och handlingskraft. Det finns tydliga och förutsägbara politiska spelregler som utgår ifrån en helhetssyn på energisystemet och som främjar resurseffektiva investeringar i produktion, distribution, nya tekniker och innovation.

Delmål: Samhället förstår och bidrar till omställningen

Samhället förstår och bidrar till de förändringar som vi tillsammans måste göras för att ställa om till fossilfrihet. Genom ökad insikt och delaktighet skapas rätt förutsättningar för investeringar i energisystemet och kringliggande infrastruktur.

Mål: Energibranschen har bidragit till att skapa ett robust och hållbart energisystem

För att möta samhällets ökande efterfrågan på fossilfri el krävs ett hållbart och leveranssäkert energisystem som dessutom är dimensionerat för mer variabel energiproduktion och nya lösningar. Det innebär att systemet måste vara utformat så att det ger rätt signaler till aktörerna som bidrar till största möjliga systemnytta. Aktörerna behöver i sin tur ha kunskap om och arbeta med kvalitativa, kostnadseffektiva och hållbara processer. Det måste finnas beredskap för att hantera oförutsedda händelser och kriser. Kundernas behov av energi ska vara trygg över året.  

Delmål: Kunderna har trygg tillgång till el och värme

Energisystemet har god leveranssäkerhet och klarar av att matcha ett stigande energibehov med en ökad andel variabel, väderberoende kraftproduktion. Branschen distribuerar energin till samhället med hög tillgänglighet och kvalitet. Kunderna känner förtroende för energibranschens fysiska leverans såväl som för affärsrelationen.

Delmål: Branschen bidrar till hållbara lösningar

Energibranschen arbetar aktivt med att utveckla energisystemet och samtidigt uppnå största möjliga klimatnytta, med hänsyn till miljö och biologisk mångfald.

Delmål: Branschen har ett motståndskraftigt energisystem

Energibranschen har förmåga att hantera oförutsedda händelser och kriser. Den hot- och riskbild som ska hanteras är komplex och kräver samarbete med övriga aktörer för ökad motståndskraft. Branschen är rätt rustade för att hantera hoten som riktas mot robust och redundant energiförsörjning.

Vår vision kvarstår

Även om vi nu förändrar, eller snarare förtydligar, våra långsiktiga mål så kvarstår den vision som vi beslutade 2016 då Energiföretagen bildades: Hållbar energi för alla alltid.

Visionen anger vår färdriktning fram till 2045 och visar på ett önskvärt framtida tillstånd för hela samhället. I vår vision ser vi ett framtida samhälle där alla har tillgång till energi som helt baseras på fossilfria energikällor. Branschen lever upp till de behov som uppstått till följd av samhällets elektrifiering som är nödvändig för att klara klimatutmaningen såväl nationellt som i vår omvärld. Det har lett till goda förutsättningar för vidareutveckling av Sveriges konkurrenskraft och ökad välfärd.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Anna Lejestrand

Anna Lejestrand

Enhetschef Kommunikation
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 91
Mobil: 070-164 44 24
E-post: anna.lejestrand@energiforetagen.se