Goda vindkraftsnyheter: trätorn och återanvändningsbara vindkraftsblad

Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·

Med nya innovationer i form av Varberg Energis vindkraftstorn i trä, etthundra procent återanvändningsbara vindkraftsblad och klimatförbättrad betong kommer vindkraften framöver kunna göra ett ännu mindre klimatavtryck än tidigare. Det är en otroligt lovande utveckling, enligt Energiföretagens vindkraftsexpert Lars Andersson.

För ett år sedan presenterade det danska företaget Vestas en ny teknik för att separera innehållet i uttjänade vindkraftsblad för att kunna återvinna dem till hundra procent. I kombination med Varberg Energis och Modvions nyinvigda vindkraftstorn i trä och nya metoder för att klimatförbättra betong är det möjligt att vi snart har alla verktyg för att kunna skapa vindkraftverk med betydligt mindre klimatavtryck än tidigare.

”Ståltorn, vindkraftsblad och betongfundament är de tre koldioxidtunga posterna vid byggnation av vindkraftverk idag. Tillsammans skulle dessa nya tekniker kunna skapa ett väldigt mycket mindre klimatavtryck för vindkraften, som dessutom redan producerar fossilfri el. Det sker mycket spännande utveckling kopplat till vindkraftsteknik just nu”, konstaterar Lars Andersson, vindkraftsexpert på Energiföretagen Sverige.

Energiföretagens vindkraftsexpert Lars Andersson och Modvions vd Otto Lundman på invigningen av det nya vindkraftverket i trä utanför Skara.

Varberg Energis vindkraftstorn i trä öppnar upp nya möjligheter

I februari tog Varberg Energi över ägandet av vindkraftverket i trä, som Modvion har byggt.

"Att utmana traditionella materialval och arbetssätt för att söka rätt lösningar för jordklotets bästa är något vi alla behöver göra", kommenterade Björn Sjöström, vd för Varberg Energi, på företagets hemsida.

Uttjänade vindkraftverks akilleshäl är att de består av mycket stål och betong som är svår att återvinna. Det är först nu när världens högsta vindkraftstorn i trä precis har invigts av Varbergs Energi och Modvion som det är möjligt att få till ett mycket mer miljövänligt koncept för att bygga vindkraft, enligt Lars Andersson.

”De nya trätornen är otroligt lovande. De är lättare att hantera, billigare och möjliga att bygga högre än de klassiska ståltornen – vilket är fundamentala förutsättningar för att trätornen ska bli någonting stort framöver.”

Varbergs Energis vindkraftstorn i trä byggs utanför Skara.

10 TWh inom två år

Bortsett från nya tekniska innovationer syns även framgångar för vindkraftens utbyggnad av klassiska vindkraftverk i stål.

”Svensk Vindenergis senaste prognoser visar tydligt att elproduktionen från vindkraft kommer öka med 10 TWh fram till år 2026 tack vare flera beslutade projekt. Det är imponerande att det byggs i en sådan omfattning och det är knappast lite med en utbyggnad på 10 TWh på två år”, avslutar Lars Andersson.

Läs mer om det nyinvigda vindkraftstornet i trä.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lars Andersson

Lars Andersson

Ansvarig för vindkraft, solenergi och vätgas
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se