Schablonavdrag från fastighetsskatt föreslås för maskinell utrustning
Publicerat av: Eva Rydegran ·
En statlig utredning lämnade den 4 mars förslag om att införa ett schablonavdrag från fastighetsskatt för maskinell utrustning. Detta skatteavdrag skulle kunna aktualiseras för till exempel investeringar i utrustning för koldioxidinfångning.
– Det är positivt att utredningen presenterat ett förslag om ett schablonavdrag från fastighetsskatten för maskinell utrustning. Men avdraget är för lågt i förhållande till vad de faktiska maskinvärdena brukar vara i de aktuella industribyggnaderna och borde haft en bredare ansats för att mer generellt undanta maskinell utrustning från fastighetsskatt. Inte minst är ett sådant skatteavdrag viktigt för att minska kostnaderna för de investeringar som görs i elektrifiering inom industrin och för utrustning för koldioxidinfångning, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.
Utredningen om översyn av vissa skatteregler för byggnadstillbehör i industriell verksamhet har presenterat sitt betänkande Maskinellt värde för vissa industribyggnader – ett undantag från fastighetsskatt (SOU 2024:20). I dag ingår maskinvärdet vid taxeringen av så kallade produktionskostnadsvärderade industribyggnader. Detta kan gälla till exempel processindustrier men också olika delverksamheter inom energibolag som i dag taxeras som industrienheter separat från elproduktionsenheter.
Utredningen föreslår att vid taxeringen ska ett maskinellt värde bestämmas för industrienhet som omfattar industribyggnad som har endast begränsad användbarhet för annat ändamål än för vilket den utnyttjas eller liknande speciell industribyggnad. Maskinellt värde är värdet av maskinell utrustning avseende sådana byggnader och som hör till industrienheten. Utredningen föreslår att det ska införas ett schablonavdrag som innebär att 50 procent av riktvärdet, efter justering för så kallade säregna förhållanden, ska ingå i det maskinella värdet för hela industrienheten.
Erik Thornström som varit Energiföretagens expert i utredningen har tillsammans med Svenskt Näringslivs expert skrivit ett särskilt yttrande som återfinns i utredningsbetänkandet. I yttrandet framförs bland annat att det är beklagligt att kommittédirektiven har utformats på ett sådant begränsande sätt, särskilt med beaktande av de två huvudskälen för att införa ett skatteundantag, nämligen att ge incitament för investeringar i ny teknik och att åtgärda olikformighet och orättvisa i industrins fastighetsbeskattning. Under utredningens arbete har det framkommit att industrier med byggnader som inte har karaktär av hus inte kan omfattas av undantaget där utredningen ser skäl att utreda vidare och överväga om all produktionsutrustning som ingår i en industribyggnad bör undantas från fastighetsbeskattning. Utredningens betänkande SOU 2024:20 kan läsas här.
Kontakta mig om du vill veta mer
Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se