Viktigt att klimatförändringar beaktas i dammsäkerhetsarbetet

Publicerat av: Julia Hörnell (föräldraledig) ·

I tider av klimatförändringar måste alla som arbetar med dammsäkerhet hålla sig uppdaterade om de förändringar som sker i klimatet och hur de kan påverka dammsäkerheten. Det poängterar vår nya dammsäkerhetsansvarige Anna Engström Meyer. Hon berättar också att hon just nu ser över upplägget för Energiföretagens dammsäkerhetsutbildningar. Kanske blir utbildningskonceptet en ny svensk klassiker – en så kallad dammsäkerhetsklassiker.  

Hej Anna Engström Meyer, ny ansvarig för dammsäkerhet hos oss på Energiföretagen Sverige!

Vilka nya utmaningar påverkar dammsäkerheten i alla landets regioner?
När klimatet förändras ändras bland annat vattenflödena i våra vattendrag. För att kunna dimensionera sin dammanläggning måste man känna till hur stora flöden som kan komma. Det innebär att alla som arbetar med dammsäkerhet måste hålla sig uppdaterade om klimatförändringar och hur de slår mot den del av Sverige de verkar i.

Exempelvis har uppvärmningen lett till kortare säsong med snö på marken, med undantag för norra Norrland. Men även i norr kan det numera inträffa flöden mitt i vintern. Extrem nederbörd väntas dessutom öka över hela landet, vilket förstås kommer påverka flödena.

Läs mer om höga flöden och klimat här.

Vilket dammsäkerhetsarbete prioriterar du i ditt arbete just nu?
Energiföretagens arbetsgrupp för vattenkraft tycker att det allra viktigaste är att färdigställa alla tillämpningsvägledningar som utgör en del av Energiföretagens riktlinjer för dammsäkerhet, RIDAS. Dessa riktlinjer är medlemsföretagens främsta stöd för deras dammsäkerhetsarbete. Under året pågår arbete med att ta fram fyra nya tillämpningsvägledningar i samverkan med representanter i branschen och med stöd från Energiföretagens arbetsgrupp för dammsäkerhet.

Jag jobbar även med att utveckla, modernisera och renodla våra dammsäkerhetsutbildningar, som utgår från RIDAS. En av utbildningarna är en tvåveckorsutbildning, men min ambition är att dela upp den i fyra kortare utbildningar med olika inriktning. Jag tänker mig det som en ny svensk klassiker – dammsäkerhetsklassikern. Det gör det möjligt att antingen gå hela utbildningen eller att gå enstaka kortare utbildningar. Många i dammsäkerhetsbranschen har redan gått tvåveckorsutbildningen och de kommer ges möjlighet att fräscha upp minnet inom ett specifikt område framöver.

Vad kan du hjälpa Energiföretagens medlemmar med?
Jag kan stödja dem i deras dammsäkerhetsarbete genom att upprätta och tillgängliggöra aktuella och relevanta riktlinjer för dammsäkerhet och se till att RIDAS-revisioner görs med syfte att följa upp hur varje medlemsföretag tillämpar riktlinjerna. Jag har själv erfarenhet från att ha arbetat med dammsäkerhet på Vattenfall Vattenkraft och vet vilka utmaningar som medlemsföretagen sitter med.

Få koll på vilka större aktiviteter Energiföretagen kommer genomföra på dammsäkerhetsområdet under 2024.

Vad har du för tidigare erfarenhet av att jobba med vattenkrafts- och dammsäkerhetsfrågor?
Jag började min bana som konsult med att arbeta med förstudier för att bygga nya vattenkraftverk runtom i världen. Arbetet innebar bland annat hydrologiska och hydrauliska beräkningar, exempelvis runt dammhaverikonsekvenser och översvämningskarteringar. Nu har jag jobbat med vattenkrafts- och dammsäkerhetsfrågor i cirka 30 år och har provat på roller som konsult och dammägare, såväl som att arbeta på en myndighet. De senaste 13 åren arbetade jag som dammsäkerhetsspecialist på Svenska kraftnät och nu har jag tagit klivet till en branschorganisation. Det är fyra olika roller, men alla har handlat om dammsäkerhet och samverkan på ett eller annat sätt.

Berätta något oväntat om dig själv!
Som konsult medverkade jag i ett projekt som innebar att ta fram en masterplan för Vietnams långsiktiga utbyggnad av vattenkraft. Då bodde jag i Hanoi i ett halvår. Det har gett många fina minnen och jag tycker fortfarande mycket om vietnamesisk mat efter det.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Anna Engström Meyer

Anna Engström Meyer

Ansvarig dammsäkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 21
E-post: anna.engstrom.meyer@energiforetagen.se