Goda råd om energin till Sverige i ny IEA-rapport
Publicerat av: Kalle Lindholm ·
IEA (International Energy Agency) har gjort en översyn av Sveriges energisystem: Energy Policy Review Sweden 2024. Rapporten slår fast att Sverige är ett land som kan fortsätta ligga i framkant i energi- och klimatomställningen, men att det krävs en del åtgärder. IEA ger tio rekommendationer, bland annat: låt inte kärnkraftsmålen hindra vindkraftens tillväxt, snabba på tillståndsprocesserna för ny elproduktion, inför fler incitament för att snabba på elektrifieringen i transportsektorn, satsa mer på energieffektivisering och ta fram en tydlig vätgasstrategi.
IEA skriver att Sverige har ambitiösa energimål och har goda förutsättningar att nå dem. Sverige har redan ett relativt utsläppssnålt energisystem och gynnsamma naturresurser. Dessutom ett brett politiskt och allmänt samförstånd om nettonollutsläpp och ambitioner att nå målen (främst genom elektrifiering av sektorer för slutanvändning av energi).
Energisektorn utmärker sig på flera sätt, bland annat på grund av en till stor del koldioxidsnål energi- och byggnadssektor och ledande insatser för en koldioxidsnål tung industri. Dessa och andra faktorer kan hjälpa den att förbli i spetsen för omställningen och behålla en konkurrensfördel som exportekonomi. Ett viktigt nästa steg i Sveriges energiomställning blir att ha en samordnad strategi för att anpassa sin politik och sina regelverk. IEA:s översyn av energipolitiken ger praktiska råd till Sverige i arbetet med sin energi- och klimatstrategi, bland annat i de två huvudfokusområdena elektrifiering och utökad roll för fossilfri vätgas.
Två exempel – fordon och kompetensområdet
Trots stora framsteg när det gäller användningen av biodrivmedel och elfordon så försvårar politiska förändringar Sverige att nå utsläppsmålen för transporter till år 2030. Delvis tack vare en rad stödjande politiska åtgärder har Sverige både en hög andel biobränslen i bränslemixen för transporter (25 procent 2022) och en hög andel försäljning av elfordon (60 procent 2023), vilket tränger undan en stor volym av efterfrågan på oljeprodukter. Betydande politiska omsvängningar under 2023 kan dock få negativa konsekvenser för att uppnå målet för transporter till 2030 som redan anses vara tufft. För att nå målet måste Sverige överväga ytterligare politiska åtgärder, som avgiftsbaserad infrastruktur och beskattning av transporter.
Sveriges omställning leder till stora förändringar av arbetskraftsbehovet – en stor utvidgning behövs av kompetensen inom ren energi på alla utbildningsnivåer. Sverige har gjort framsteg med att kartlägga den kompetens som behövs för omställningen. Energimyndigheten identifierar 35 yrken som både är kritiska för elektrifieringen av samhället och som har stor kompetensbrist. Framsteg har redan gjorts med flera åtgärder för att förbättra situationen, till exempel att utveckla en strategi för naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik, samt satsningar på att bygga ut ingenjörsutbildningen. Sådana åtgärder måste ske över en längre period, tillsammans med andra, såsom yrkesutbildning och lokala planer på kommunal nivå, skriver IEA.
Den 68 sidor långa rapporten finns att ladda ned här för läsning
Kontakta mig om du vill veta mer
Kalle Lindholm
Kommunikatör
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se